Home Coś do poczytania Laskowe pralinki w czekoladzie i troszkę o agresji

Laskowe pralinki w czekoladzie i troszkę o agresji

przez Elusia

Naszym codziennym kompanem jest agresja, różnie wyrażana, często tłumiona. Agresja większa lub mniejsza, bardziej złowroga lub mniej. Złościmy się i przeklinamy świat za niepowodzenia, ubliżamy innym i sobie, zapalamy czerwone światełko, często bardzo tego żałując, po czasie. Mamy problem z powstrzymaniem się od uwagi na temat innych lub samych siebie. Agresja jest jak ciemność w naszych ukrytych obszarach wstydu i poczucia winy, to sprzymierzeniec niskiej samooceny i złodziej radości. Ale agresja to też druga strona medalu, bo gdy poszukasz, będziesz w stanie rozpoznać w sobie agresję i  dotrzesz do wyższej formy miłości, która pomoże zrozumieć siebie bardziej, oraz zgłębić wiedzę o innych. Gdy zauważymy w sobie agresję, wyłapiemy jej symptomy, nagle dostrzeżemy jej destruktywne przejawy i zamiast wybielać sytuację nagle zaczniemy coś z nią robić. Więc zamiast uciekać od chwili słabości, starajmy się złapać ten stan. Nie da się bowiem uciec od uczuć, tłumienie ich nic nie znaczy. Jeśli wypchamy je drzwiami, wejdą oknem. A wyparte uczucia stłumią tylko świadomość, by obudzić więcej niepokoju w podświadomości. Obserwujmy, to najlepszy sposób, obserwujmy uczucia, zanim wyjdą na światło dzienne lub zburzą spokój w podświadomości.  Uczucia to wspaniały kompan, który należy jednak trzymać mocno za lejce.

Ale się uwzięłam na te trufle, pralinki i batoniki 😀  Dziś znów przepis na wspaniałe, boskie smaki. Bo któż nie zna połączenia czekolady z orzechami laskowymi, ja takowe uwielbiam 🙂

A, i  żeby na stole świątecznym było multum słodyczy, jeszcze raz zagoszczę u Was z pralinkami ;D Następnym razem będą to makowe cukiereczki. Co Wy na to 😀     ?

SKŁADNIKI:


240 g orzechów laskowych, uprażonych, obranych ( jak uprażyć orzechy- TU)

2 łyżki syropu z daktyli

1 łyżka karobu, (możesz zastąpić kakao, ale karob jest słodki, więc bez niego będą mniej słodkie)

1/2 łyżki kakao

czekolada gorzka

WYKONANIE:


Orzechy umieść w blenderze i miksuj jak najdrobniej, tak, jakbyś chciał zrobić masło orzechowe, ale masła nie rób 🙂

Dodaj do nich wtedy syrop z daktyli, karob i kakao i zmiksuj ponownie.

Z powstałej masy formuj kulki.

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, maczaj  w niej widelcem kulki i odkładaj na papier do pieczenia.

Pozostaw do zastygnięcia czekolady.

SMACZNEGO 🙂

PS. Do pralinek, gdyby nie chciały się kleić, możesz dodać łyżkę oleju lub masła orzechowego np. z orzechów laskowych

zobacz moje inne przepisy

2 komentarze

Magda 12 grudnia 2019 - 22:49

Czy syrop z daktyli mogę zastąpic czymś innym? Jeśli tak, to czym?

Reply
Elusia 13 grudnia 2019 - 20:52

Oczywiście, możesz zastąpić miodem, syropem z agawy, syropem klonowym.

Reply

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress