Home Dodatki Jak uprażyć orzechy laskowe

Jak uprażyć orzechy laskowe

przez Elusia
Jak uprażyć orzechy laskowe

Orzechy są wspaniałym dodatkiem do wszelkich dań słodkich czy wytrawnych. Dodaję je do porannych owsianek jak i pieczonych warzyw, dodają pikanterii i podnoszą smak. Najlepiej kupować je w skorupkach, czy mieć krzaki i  drzewa w ogrodzie i obierać orzechy na bieżąco, ponieważ bardzo szybko jełczeją i nie nadają się do jedzenia.  Jednak, jak to w życiu bywa, brakuje nam czasu na łupanie i usuwanie skorupki.  Przy zakupie orzechów warto ocenić je organoleptycznie i sprawdzić czy ładnie pachną, dobrze wyglądają, a jeszcze lepiej kupować z pewnego źródła. Dobrym sposobem jest prażenie orzechów, które chociaż częściowo  usunie  skutki jełczenia i oleistość, co ułatwia trawienie. Dobrym sposobem jest też moczenie na noc orzechów, co sprawi, że tłuszcze i białka zostaną lepiej strawione.

Prażenie zwiększa właściwości ogrzewające, co jest szczególnie przydatne jesienią i zimą a dokładne przeżuwanie zwiększa ich właściwości lecznicze. Natomiast nadmiar w spożywaniu orzechów może powodować problemy z trawieniem, wypryski oraz powstawanie cuchnących gazów. Orzechy tonizują organizm oraz dodają mu masy i siły, są bowiem bogatym źródłem białka oraz tłuszczów. Owoce leszczyny to świetny środek na potencję i mocne nerwy. Wspomagają też układ sercowo naczyniowy i obniżają poziom cholesterolu.

Aby uprażyć orzechy  rozgrzej piekarnik do 170 stopni, rozłóż orzechy na blasze i piecz przez 20 minut. W tym czasie przemieszaj dokładnie co najmniej dwa razy orzechy, aby równomiernie się uprażyły. Gdy przestygną umieść je pomiędzy ściereczkami lub ręcznikami papierowymi i pocierając osuń skórkę.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress