Home Dodatki Jak uprażyć orzechy laskowe

Jak uprażyć orzechy laskowe

przez Elusia

Orzechy są wspaniałym dodatkiem do wszelkich dań słodkich czy wytrawnych. Dodaję je do porannych owsianek jak i pieczonych warzyw, dodają pikanterii i podnoszą smak. Najlepiej kupować je w skorupkach, czy mieć krzaki i  drzewa w ogrodzie i obierać orzechy na bieżąco, ponieważ bardzo szybko jełczeją i nie nadają się do jedzenia.

 Jednak, jak to w życiu bywa, brakuje nam czasu na łupanie i usuwanie skorupki.  Przy zakupie orzechów warto ocenić je organoleptycznie i sprawdzić czy ładnie pachną, dobrze wyglądają, a jeszcze lepiej kupować z pewnego źródła. Dobrym sposobem jest prażenie orzechów, które chociaż częściowo  usunie  skutki jełczenia i oleistość, co ułatwia trawienie. Dobrym sposobem jest też moczenie na noc orzechów, co sprawi, że tłuszcze i białka zostaną lepiej strawione.

Prażenie zwiększa właściwości ogrzewające, co jest szczególnie przydatne jesienią i zimą a dokładne przeżuwanie zwiększa ich właściwości lecznicze. Natomiast nadmiar w spożywaniu orzechów może powodować problemy z trawieniem, wypryski oraz powstawanie cuchnących gazów. Orzechy tonizują organizm oraz dodają mu masy i siły, są bowiem bogatym źródłem białka oraz tłuszczów. Owoce leszczyny to świetny środek na potencję i mocne nerwy. Wspomagają też układ sercowo naczyniowy i obniżają poziom cholesterolu.

Aby uprażyć orzechy  rozgrzej piekarnik do 160 stopni,  rozłóż orzechy na blasze i piecz przez plus, minus 12 minut. W tym czasie przemieszaj dokładnie  orzechy, aby równomiernie się uprażyły. Gdy przestygną umieść je pomiędzy ściereczkami lub ręcznikami papierowymi lub bezpośrednio w dłoniach,  pocierając osuń skórkę.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress