Home Jesień Makowe kule

Makowe kule

przez Elusia

Mak kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Bardzo lubię jego smak, nie tylko zresztą w wypiekach. Posypuję nim chleb do pieczenia, poranną kaszkę czy wytrawne dania. Jest bardzo uniwersalny. Bogaty w wapń i żelazo uzupełnia naszą dietę w cenne składniki. Posiada też dużo błonnika i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach- A, D i E.

Kulki, które zrobiłam są bardzo pożywne, dosłownie jedna wystarczy dla zaspokojenia łakomstwa  na słodycze. W środku mięciutkie i mokre, na zewnątrz chrupiące. No, cóż jeszcze trzeba do szczęścia ;D

SKŁADNIKI: 


1 szklanka maku, zamoczonego na noc w wodzie

5 świeżych daktyli

1/2 szklanki migdałów, namoczonych na noc w wodzie ( nie wrzątku, bo są wtedy toksyczne) i obrane na drugi dzień

80 g białej czekolady ( dobrej jakości)

łyżka uprażonego maku


WYKONANIE:


Mak rano odsącz dokładnie z wody.

Czekoladę roztop.

Zmiksuj lub zmiel mak, dodaj do niego daktyle i migdały i jeszcze raz zmiksuj lub zmiel.

Dodaj roztopioną czekoladę i odłóż masę do lodówki.

Gdy stężeje, formuj z niej kule i obtaczaj je w prażonym maku.

Przechowuj w lodówce.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress