Dzisiaj kontynuacja poprzedniego postu o smakach wg TMC. Na początek napiszę o smaku ostrym.
Smak ostry- palący, pikantny, rozgrzewający i aromatyczny. Jest to smak o naturze Yang, czyli ogrzewający, rozszerzający i rozpraszający. Jak można się domyśleć pobudza on krążenie krwi oraz porusza energię. Smak ostry likwiduje zastoje i wzmacnia energię Qi. Zdecydowanie pobudza trawienie, rozprasza śluz i działa napotnie, skuteczny zwłaszcza przy przeziębieniach z nadmiarem śluzu. Produkty o działaniu napotnym, które skutecznie pomagają przy dolegliwościach przeziębienia to mięta, pieprz kajeński, por, czosnek, kwiat bzu czarnego.
Produkty o smaku ostrym, takie jak czosnek, pieprz kajeński czy bylica usuwają pasożyty z organizmu. Osobom z oznakami zimna, ciągle marznącym, bardzo przydatny będzie świeży imbir i cynamon. Na gorąco lata, takie przyprawy jak ostra papryka, czarny pieprz czy imbir otworzą pory i dadzą ujście potom, aby skutecznie ochłodzić organizm. Natomiast imbir, chrzan i cebula wspierają ogólną stabilność organizmu i swobodny przepływ energii, działają też jak środki pobudzające.
Ostry smak wnika do płuc, oczyszczając je ze śluzu, wspiera śledzionę-trzustkę, pomagając w trawieniu i likwidując gazy jelit. Gorące zioła o smaku ostrym wzmocnią serce i nerki. Wzmocnią też funkcje wątroby usuwając zastoje i blokady.
Podsumowując: smak ostry jest rozpraszający, Yang, dynamiczny i poruszający. Przebija się przez stagnację energii w organizmie. Otwiera pory, działa napotnie. Wyrzuca na zewnątrz patogeny (np. zimno). Jest bakteriobójczy.
Wyjątki zimne smaku ostrego: mięta i eukaliptus.
Kto powinien unikać smaku ostrego;
osoby przy stanach wyczerpania, suchości, niedoborów płynów, przy skurczach, zaognionych stanach zapalnych, epilepsji, zapaleniach pęcherza, przy niedoborze Yang Nerek.
A na śniadanie poleca się prosta jaglanka z jagodami, które jeszcze obfitują w lasach. Korzystajcie póki są 🙂