Home Coś do poczytania Zupa z fasolki szparagowej i soczewicy i o smaku kwaśnym wg TMC

Zupa z fasolki szparagowej i soczewicy i o smaku kwaśnym wg TMC

przez Elusia

Witajcie, dziś dalszy ciąg opisu energii smaków wg TMC. Smak kwaśny.

Smak kwaśny ma naturę Yin, czyli ochładzającą. Jego działanie polega na skupianiu i zaciskaniu energii, ściąga ją i pochłania,  potrzebny jest przy kierowaniu płynami organicznymi, którym to nadaje odpowiedni kierunek. Smak kwaśny umacnia tkanki.

Kwaśny smak pomaga bardzo wątrobie, przeciwdziałając skutkom spożycia ciężkiego i tłustego pożywienia. Działa on jak rozpuszczalnik, rozkładając tłuszcze i białka, pomaga też rozpuszczać minerały, co ułatwia ich przyswajanie. Smak kwaśny wzmacnia płuca oraz serce- umysł, co przyczynia się do uporządkowania rozproszonych myśli. Dobrze działa na osoby rozproszone, zmienne i kapryśne.

Smak kwaśny pomocny jest przy dolegliwościach nietrzymania moczu, nadmiernym poceniu, rozwolnieniu oraz przy nadmiernym osłabieniu obwisłych tkanek ( np. wypadanie macicy).

Smak kwaśny posiadają między innymi: cytryny, owoce róży, owoce głogu, kapusta kiszona, kwaśne jabłka, marynaty, ocet, jogurt ( kwaśno- słodki), czarna jagoda ( kwaśno- słodki), oliwki, pomidory.

Podsumowując:

Smak kwaśny – ruch do wewnątrz.

Pomaga zachować płyny w organizmie, latem pomaga przytrzymać płyny.

Może nasilić zastoje energetyczne w organizmie, pogarszać problemy trawienne.

Smak kwaśny i słodki w połączeniu powodują wilgoć.

Ma termikę chłodną ( np. kiszona kapusta)

Wyjątkiem termicznym jest ocet- bardzo rozgrzewa.

Przy nadmiarze wilgoci w organizmie kwaśny smak pogarsza jego stan.

Smaku kwaśnego należy unikać przy stanach zapalnych żołądka, stagnacjach i zastojach w ciele, uczuciu pełności, stwardnieniu rozsianym ( zanik mięśni)


Na zakończenie mam dla Was przepis na pyszną zupę, już trochę jesienną,  trochę rozgrzewającą, zawierającą bogactwo smaków i różnorodność warzyw. Zupa jest przyjemnie słodka z nutą kwaśnego smaku letnich, pieczonych pomidorów.

SKŁADNIKI:


około 2,5 l wody

liść laurowy

5 kulek ziela angielskiego

2/3 szklanki zielonej soczewicy

1 duży pęczek fasolki szparagowej

2-3 ziemniaki

2 marchewki

1 pietruszka plus natka

kawałek selera- korzeń, łodygi i liście

kawałek pora

kawałek kapusty

kawałek kalarepki

1/3 łyżeczki zmielonych nasion kozieradki

1/4 łyżeczki chili

pieprz i sól do smaku

2/3  szklanki pomidorów pieczonych – przepis TU, lub pulpy pomidorowej, lub 1 łyżka przecieru pomidorowego

oliwa z oliwek lub masło


WYKONANIE:


Zagotuj wodę, wrzuć listek laurowy, ziele angielskie i dodaj wypłukaną na sicie soczewicę.

Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę, pietruszkę, kalarepkę i seler w słupki lub w kostkę, obraną fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki  a kapustę poszatkuj. Łodygi selera również drobno pokrój.   Dodaj warzywa do gotującej się zupy.

Gdy warzywa będą miękkie, odstaw zupę z ognia i dodaj pozostałe przyprawy oraz pieczone pomidory.  Dodaj do niej oliwę lub masło i natki selera i pietruszki ( ja siekam je ceramicznym nożem).

W razie potrzeby uzupełnij zupę wrzątkiem.

SMACZNEGO 🙂

 

 

 

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress