Witajcie, dziś dalszy ciąg opisu energii smaków wg TMC. Smak kwaśny.
Smak kwaśny ma naturę Yin, czyli ochładzającą. Jego działanie polega na skupianiu i zaciskaniu energii, ściąga ją i pochłania, potrzebny jest przy kierowaniu płynami organicznymi, którym to nadaje odpowiedni kierunek. Smak kwaśny umacnia tkanki.
Kwaśny smak pomaga bardzo wątrobie, przeciwdziałając skutkom spożycia ciężkiego i tłustego pożywienia. Działa on jak rozpuszczalnik, rozkładając tłuszcze i białka, pomaga też rozpuszczać minerały, co ułatwia ich przyswajanie. Smak kwaśny wzmacnia płuca oraz serce- umysł, co przyczynia się do uporządkowania rozproszonych myśli. Dobrze działa na osoby rozproszone, zmienne i kapryśne.
Smak kwaśny pomocny jest przy dolegliwościach nietrzymania moczu, nadmiernym poceniu, rozwolnieniu oraz przy nadmiernym osłabieniu obwisłych tkanek ( np. wypadanie macicy).
Smak kwaśny posiadają między innymi: cytryny, owoce róży, owoce głogu, kapusta kiszona, kwaśne jabłka, marynaty, ocet, jogurt ( kwaśno- słodki), czarna jagoda ( kwaśno- słodki), oliwki, pomidory.
Podsumowując:
Smak kwaśny – ruch do wewnątrz.
Pomaga zachować płyny w organizmie, latem pomaga przytrzymać płyny.
Może nasilić zastoje energetyczne w organizmie, pogarszać problemy trawienne.
Smak kwaśny i słodki w połączeniu powodują wilgoć.
Ma termikę chłodną ( np. kiszona kapusta)
Wyjątkiem termicznym jest ocet- bardzo rozgrzewa.
Przy nadmiarze wilgoci w organizmie kwaśny smak pogarsza jego stan.
Smaku kwaśnego należy unikać przy stanach zapalnych żołądka, stagnacjach i zastojach w ciele, uczuciu pełności, stwardnieniu rozsianym ( zanik mięśni)
Na zakończenie mam dla Was przepis na pyszną zupę, już trochę jesienną, trochę rozgrzewającą, zawierającą bogactwo smaków i różnorodność warzyw. Zupa jest przyjemnie słodka z nutą kwaśnego smaku letnich, pieczonych pomidorów.