Home Coś do poczytania Fasolka szparagowa z masłem cukiniowo- kurkowym i o pięciu smakach wg TMC

Fasolka szparagowa z masłem cukiniowo- kurkowym i o pięciu smakach wg TMC

przez Elusia
Fasolka szparagowa z masłem cukiniowo- kurkowym i o pięciu smakach wg TMC

Napiszę Wam trochę o pięciu smakach wg TMC.  Otóż klasyfikacja według pięciu smaków to najstarszy system kategoryzacji pożywienia w TMC. Oprócz swojej specyficznej jakości yin i yang, każdy z pięciu smaków należy do jednej z przemian, a co za tym idzie, każdy smak pozostaje w bliskim związku z narządami powiązanymi z daną przemianą, mając jednocześnie na nią wpływ ( gdy będę podawać informacje o smakach, zabrzmi to bardziej zrozumiale).

Każde pożywienia ma swój specyficzny smak, aczkolwiek, czasem trudno jest go opisać, ponieważ w jednym produkcie smaków może być wiele. Smaki mają swoją naturę termiczną, tak więc słodki i ostry są ciepłe, a gorzki, słony i kwaśny- zimne. Smaki wspomagają też terapię, poprzez swoje właściwości nawilżające, osuszające, ściągające, przeczyszczające, rozpraszające, wzmacniające itd. Bardzo ważny jest również kierunek energii, który wyznaczają smaki, np. w dół, do góry, do środka, na zewnątrz, do wewnątrz.

W diecie zdrowej osoby smaki powinny być mniej więcej zrównoważone, z przewagą smaku słodkiego ( nie mam tu na myśli cukru :), ponieważ Element Ziemi i związany z nim smak słodki uważane są za najistotniejszy aspekt organizmu i jego pożywienia. To znaczy, że dieta powinna być oparta na produktach o smaku słodkim, w towarzystwie niewielkich ilości pożywienia o smaku słonym, gorzkim, kwaśnym i ostrym. Gdy zdrowie szwankuje lub przychodzi nagła, ostra faza chorobowa ( np. przeziębienie) zazwyczaj bardzo pomocna jest zmiana proporcji smaku wskazanego,  z ograniczeniem smaku, który jest przeciwskazany.

Oczywiście, przy leczeniu smakami, ważna jest ilość. To logiczne, że pokarm może być jednocześnie lekarstwem i trucizną. Nawet jeśli jakiś smak jest dla nas korzystny, należy dawkować go w odpowiednich dawkach, inaczej może działać niekorzystnie i osłabiająco.

Smaki dzielimy na słodki, słony, kwaśny, gorzki i ostry. A informacje o każdym z nich znajdziecie w kolejnych postach 🙂

A dziś zapraszam na fasolkę szparagową, która jest doskonałym przykładem smaku słodkiego. Informacje o niej znajdziecie TU.  Rozpieściłam ją masłem cukiniowo- kurkowym i gomasio, i  muszę się pochwalić, że wyszła przepyszna.

SKŁADNIKI:


3 pęczki fasolki szparagowej zielonej i żółtej, lub jedną z nich

1 duża łyżka masła kurkowo- cukiniowego ( przepis TU)

1 łyżka gomasio z lnu ( przepis TU)


WYKONANIE:


Fasolkę ugotuj do miękkości ( około 15 minut) odcedź i zalej lodowatą wodą, odcedź ( dzięki temu zachowa kolor i jędrność)

Roztop masło cukiniowo- kurkowe na patelni, dodaj fasolkę, chwilę podsmaż, aż fasolka się zagrzeje.

Podawaj danie suto posypane gomasio.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress