Home Dodatki Czekoladowa granola z gryki

Czekoladowa granola z gryki

przez Elusia

Dla kogo korzystna jest kasza gryczana?  Niepalona- dla wszystkich. Traktujcie ją jak owoc, jak warzywo, jak skarb! Pisałam już o niej wiele ( TU) ale dodam jeszcze, że jest doskonałym lekarstwem dla osób z niedoborem energii ( Chi), ogólnie wzmacniającym  yang Nerek i Chi Śledziony. Ogrzewająca, skutecznie działa na Śledzionę i Żołądek, Nerki i Jelito Cienkie, usuwa zimną wilgoć, likwiduje zmęczenie, biegunki, upławy. Przeciwdziała pełności i ociężałości, pomaga w usuwaniu śluzu w naczyniach wieńcowych oraz wskazana przy żylakach. Takie nudne ,suche fakty wg TMC, ale bardzo użyteczne i mobilizujące do spożywania tego skarbu.

A teraz pyszna, kakaowa, chrupiąca, słodziutka, no, co Ci będę pisać… miód w gębie. Gryka i kakao to wspaniałe małżeństwo, wybitnie dobrane. Możesz posypywać tym swoją poranną owsiankę czy jaglankę, możesz dodać do musów owocowych, wymieszać z mlekiem roślinnym czy krowim, jeśli używasz, spałaszować z jogurtem.. lub jeść samo, jako przekąskę. Uważaj, silnie uzależnia, nie można oderwać się od konsumowania  😀 Szybko więc schowaj do słoików, gdy zupełnie wystygnie 😀

SKŁADNIKI:


50 g orzechów laskowych  obranych ( ja użyłam już uprażonych i otartych ze skórki, mówią, że jest gorzkawa, ale mnie to w ogóle nie przeszkadza, więc użyj orzechy wg uznania, uprażone lub nie)

70 g ziaren słonecznika

6 sztuk daktyli  ( im więcej daktyli użyjesz, tym mniej sypka będzie granola, a pozbija się w grudki. To zależy, co wolisz. Ja użyłam sześciu sztuk i jest dość sypka)

100 g syropu z daktyli ( możesz zastąpić miodem)

240 g niepalonej ( ważne!) gryki

20 g kakao

40 g oleju kokosowego


WYKONANIE:

Słonecznik i orzechy laskowe utłucz lub zmiksuj, tak, aby nie powstała mąka, mają być w malutkich kawałkach.

Dodaj do nich daktyle i jeszcze raz zmiksuj, aż daktyle zupełnie się zmielą ( najlepiej je pokrój wcześniej)

Dodaj resztę składników ( olej możesz roztopić wcześniej,  ja tego nie zrobiłam)

Wymieszaj dokładnie wszystko.

Rozłóż granolę na blaszce, piecz 15 minut w temp. 170 stopni.

Mieszaj często, aby się nie przypaliła.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress