Home Bez kategorii Tarte ziemniaki z rozmarynem w liściach kapusty

Tarte ziemniaki z rozmarynem w liściach kapusty

przez Elusia

Czyli gołąbki wegetariańskie a właściwie wegańskie. Więc nie nazywam ich gołąbkami, bo same nie wiem czy to gołąbki 😀 Młode ziemniaki całkiem dobrze się tu spisały, a tak naprawdę  ziemniaki najzdrowsze to właśnie młode. Im starszy ziemniak tym więcej solaniny zawiera, trzeba go wbrew opinii obierać ze skórki, mimo, że pod skórką znajdują się witaminy.

Wg Medycyny Chińskiej nic nie przelicza się na witaminy. Tam produkt ma energię, ciepło, zimno, wiatr, nawilża, osusza itd. Kiedyś lekarz chiński pobierał pieniądze za prowadzenie pacjenta, po prostu pacjent miał być zdrowy. Gdy się rozchorował lekarz nie otrzymał zapłaty. Więc to mu się nie opłacało. A dziś…. sami wiecie.

SKŁADNIKI: 

12 liści kapusty ( wytnij głąb, zalej kapustę  osolonym wrzątkiem, gotuj przez około 15 minut i oddziel 12 ładnych liści- wody nie wylewaj a resztę kapusty użyj np. do zupy) 

600 g ziemniaków obranych ze skórki i startych na tarce o grubych oczkach

160 g oliwek bez pestek

1 łyżka mąki orkiszowej lub innej

2 cebule 

1 gałązka świeżego rozmarynu 

1 łyżka ghee lub oleju

1  łyżka cytryny

sól i pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE:

1.  Cebulę pokrój w kostkę i uduś na ghee lub oleju 

2.  Starte ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, posyp solą , skrop cytryną i przełóż na sito, aby odciekł sok. ewentualnie jeszcze raz odciśnij z sok

2.  Oliwki drobno pokrój

3.  Wymieszaj wszystkie składniki, posól, popieprz, zawiń w liście sałaty, zalej pozostawioną wodą po gotowaniu kapusty  i gotuj do miękkości, około 1,5 godziny. 

Podawaj z sosem, np. pomidorowym

 SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress