Home Lato Czekoladowe praliny z wisienką

Czekoladowe praliny z wisienką

przez Elusia

Jak na arystokratę przystało pyszni się wspaniała w czekoladowej oprawie. Jej słodki przełamany kwaskowym aromatem smak nadaje czekoladowym praliną rasowego smaku. Dodatek alkoholu ( praliny wtedy tylko dla dorosłych) stawia kropkę nad „i”. No nic dodać nic ująć. Myślę, że zdjęcia same zachęcą Was do wypróbowania przepisu. A jest banalnie prosty i szybki. Praliny nie poleżą zbyt długo, ze względu na surową wiśnię, ale kto by to zniósł, mając takie łakocie pod ręką!

Wiśnie mają bardzo dobroczynny wpływ na serce. Pomagają też w zasypianiu. Te wspaniałe kulki są skarbnicą minerałów i przeciwutleniaczy. Swój kolor zawdzięczają antocyjanom- barwnikom z grupy flawonoidów, silnych przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniku, chronią nasz organizm przed szybkim starzeniem i uwalniają od nowotworów.

Wiśnie wpływają korzystnie na układ sercowo – naczyniowy, pomagają w tworzeniu czerwonych krwinek a zawarta w nich witamina C uszczelnia naczynia krwionośne.  Ciekawostką jest iż, ze względu na nasz klimat i różnicę temperatur w dzień i w nocy , wiśnie są najsmaczniejsze w Polsce. W dzień nabierają słodkości od słońca a nocą kwasowości. Stąd ich pyszny kwasowo – słodki smak. Jedzmy wiśnie.

SKŁADNIKI:

150 g daktyli świeżych 

150 g orzechów nerkowca

3 łyżki kakao

1 łyżka spirytusu

20  wiśni wydrylowanych

20 małych  orzechów laskowych uprażonych 


WYKONANIE:

Zmiksuj nerkowce na proszek, dodaj daktyle i spirytus.  Zmiksuj zwartą masę i podziel ją na cztery części. Z każdej utwórz wałeczek i podziel go na pięć części. Z masy,  wilgotnymi dłońmi,  zrób 20 placuszków  . Do każdej wydrylowanej wisienki włóż orzech laskowy i wyłóż  na środek placuszka. Zlep placuszki i zrób teraz kulki.

SMACZNEGO 🙂

PS.  kulki możesz obtoczyć w kakao, potłuczonych orzechach, płatkach migdałów.

 

S

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress