Jak na arystokratę przystało pyszni się wspaniała w czekoladowej oprawie. Jej słodki przełamany kwaskowym aromatem smak nadaje czekoladowym praliną rasowego smaku. Dodatek alkoholu ( praliny wtedy tylko dla dorosłych) stawia kropkę nad „i”. No nic dodać nic ująć. Myślę, że zdjęcia same zachęcą Was do wypróbowania przepisu. A jest banalnie prosty i szybki. Praliny nie poleżą zbyt długo, ze względu na surową wiśnię, ale kto by to zniósł, mając takie łakocie pod ręką!
Wiśnie mają bardzo dobroczynny wpływ na serce. Pomagają też w zasypianiu. Te wspaniałe kulki są skarbnicą minerałów i przeciwutleniaczy. Swój kolor zawdzięczają antocyjanom- barwnikom z grupy flawonoidów, silnych przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniku, chronią nasz organizm przed szybkim starzeniem i uwalniają od nowotworów.
Wiśnie wpływają korzystnie na układ sercowo – naczyniowy, pomagają w tworzeniu czerwonych krwinek a zawarta w nich witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. Ciekawostką jest iż, ze względu na nasz klimat i różnicę temperatur w dzień i w nocy , wiśnie są najsmaczniejsze w Polsce. W dzień nabierają słodkości od słońca a nocą kwasowości. Stąd ich pyszny kwasowo – słodki smak. Jedzmy wiśnie.
S