Home Coś do poczytania Zupa ziemniaczana z brukselką okraszona pieczoną cieciorką i o przejadaniu się

Zupa ziemniaczana z brukselką okraszona pieczoną cieciorką i o przejadaniu się

przez Elusia
Zupa ziemniaczana z brukselką okraszona pieczoną cieciorką i o przejadaniu się

Dziś parę słów o przejadaniu się i kurtuazji spożywania posiłków.  Pokarm jest świętością tak więc cały rytuał przygotowania posiłku i spożywania go powinien odbywać się w miłej i wyjątkowej atmosferze . Czasami okoliczności  zmuszają  nas do poczęstunku niekoniecznie zdrowego  posiłku, lecz w takich okazjonalnych sytuacjach warto pokusić się  na małe co nie co, ze względu na czysto towarzyskie sytuacje, które tworzą miłe i kurtuazyjne chwile ( oczywiście nie namawiam tu do łamania zasad wegetarianizmu). Integracja jest często ważniejsza niż ortodoksyjne trzymanie się zasady zdrowego odżywiania. Po za tym, rozkoszowanie się dobrym jedzeniem i świetnym towarzystwem przysparza tyle radości, że nawet najprostsze potrawy smakują jak najsłodsza ambrozja. Wielu ludzi, bardzo ortodoksyjnie traktujących swoją dietę, którzy kierując się wyłącznie smakiem, wskazaniami dietetycznymi  czy wartością odżywczą, często głęboko w duszy pragnie czegoś więcej, czego nie mogą dostać, a ich głód dotyczy zupełnie innej sfery. Tak, przy  braku radości i błogosławieństwa każde pożywienie pozostanie jałowe i bez wartości oraz  przejawi się głodem duszy. I nie chcę tu absolutnie rozgrzeszać łakomczuchów ani karcić  tych, którzy ściśle trzymają się swoich zasad, jedynie bronię dobrych stosunków międzyludzkich. 

Jeśli chodzi natomiast o systematyczne  przejadanie się, to  powoduje ono  nadwagę, słabość, problemy z trawieniem, a głównie  przyspiesza starzenie się organizmu. Natomiast wstrzemięźliwość  w jedzeniu opóźnia starzenie oraz wzmacnia odporność. Spożywanie zbyt dużej ilości  kalorycznego i nienaturalnego pożywienia jest powodem większości chorób cywilizacyjnych.. Rafinowane, pozbawione substancji odżywczych i niekompletne pożywienie nie zaspakaja naszych potrzeb, więc jest głównym powodem, dla którego przejadamy się. Również pasożyty żerujący na osłabionym organizmie zmuszają nas do dostarczania większej ilości pożywienia, a co za tym idzie, przejadania się. Objadanie się mięsem i  pokarmami o intensywnym,  stymulującym smaku podrażnia śluzówkę żołądka  i tworzy  nadmiar gorąca w żołądku co  powoduje nieposkromiony apetyt. Na taką przypadłość najlepsze są warzywa i owoce, które studzą i koją organizm. Tak więc dzisiaj dla wszystkich, którzy dbają o dietę, jak i dla tych, którzy lubią zjeść, zupa ziemniaczana- zdrowa i bardzo sycąca, więc bez potrzeby opychania  się 😉 Delektowanie się to najlepszy sposób na nieobjadanie się. A o żuciu i radzeniu sobie z łakomstwem  przeczytacie tutaj

Gdy ugotujesz więcej cieciorki, możesz ją wykorzystać w zapiekanych warzywach na humusie – przepis TU, lub zrobić sałatkę z cieciorki i buraka- przepis TU

SKŁADNIKI:

1.   6 średnich ziemniaków

2.  1,5 łyżki chrzanu

3.   2 ząbki czosnku

4.   10 brukselek

5.    1 szklanka ugotowanej cieciorki

6.   1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)

7.   mały zestaw włoszczyzny ( potem można wykorzystać ją do sałatki)

8.   2 czerwone cebule

9.   3 łyżki oliwy

10.  1 łyżeczka papryki wędzonej

11.  sól i pieprz do smaku

12. 1 łyżeczka curry

13. szczypta gałki muszkatołowej

14. 1/4 łyżeczki majeranku


WYKONANIE:

1.  Ziemniaki  obierz i razem z włoszczyzną zalej 1,5 litra wody. Ugotuj do miękkości

2.  Cieciorkę obtocz w roztopionym oleju i curry, upiecz w 170 stopniach około 20 minut co jakiś czas mieszając

2.  Brukselkę zalej wrzątkiem, gotuj 3 minuty, odcedź i zalej lodowatą wodą, odcedź. Lub jeśli wolisz  upiecz w piekarniku -skrop oliwą, posól, popieprz i piecz -1/2 godziny – 170 stopni

3. Cebulę pokrój w piórka i uduś na oliwie, na koniec dodaj roztarty czosnek, poduś jeszcze chwilę

4.  Wyjmij ugotowaną włoszczyznę, zmiksuj ziemniaki z wodą.

5. Dodaj przyprawy,  karmelizowaną cebulę z czosnkiem,

chrzan, śmietanę  ( opcjonalnie) i jeszcze raz chwilę zmiksuj dla wymieszania składników.

6. Dodaj  pokrojoną na ćwiartki brukselkę.

7. Podawaj zupę okraszoną upieczoną cieciorką.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress