Home Dodatki Pieczona skorzonera i marchewka na humusie

Pieczona skorzonera i marchewka na humusie

przez Elusia
Pieczona skorzonera i marchewka na humusie

Skorzonera  to w Polsce  mało popularne warzywo.  Czarna skórka i biały miąższ to cechy charakterystyczne dla wężymordu. Ta zabawna nazwa wzięła się z dawnych przekonań, że skorzonera jest nawet skuteczna przy użądleniu węża i pomaga zwalczyć substancje jadu. Król Ludwik XVI nakazał uprawiać skorzonerę masowo, wierząc, że bardzo pomaga na żołądek. I wcale się nie mylił, ponieważ zawiera ona inulinę, węglan, który jest probiotykiem, pożywką dla rozwoju zdrowej mikroflory bakteryjnej w jelitach, umożliwiającej prawidłowe trawienie.  Inulina  w połączeniu z pektynami i błonnikiem   oczyszcza organizm, wiążąc szkodliwe związki i przyspieszając wydalanie, co pomaga w detoksykacji.  To wszystko pozwala na wzmocnienie układu odpornościowego. Na dodatek jest skarbnicą minerałów i witamin. Jeśli Was przekonałam choć trochę, spróbujcie ją upiec, jest naprawdę pyszna: słodka i mięsista. A z humusem i dobrej jakości oliwą smakuje wybornie 🙂

Przepis na humus TU, tylko zamiast czarnej dodaj białą tahinę.


SKŁADNIKI:

3 sztuki skorzonery

2 szt marchewki

2 plastry selera korzeniowego

kilka główek brukselki

oliwa z oliwek dobrej jakości

sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:

Skorzonerę obierz za skórki, pokrój w paski ( jak na zdjęciu).

Marchewkę i seler również pokrój jak skorzonerę.

Brukselki oczyść, wrzuć do wrzątku na 3 minuty, odcedź i zalej je lodowatą wodą, odcedź.

Posól, popieprz warzywa i obtocz je w oleju.

Brukselki możesz podać po obgotowaniu, gdyż są już gotowe, takie al” dente, lub wrzuć je z warzywami do piekarnika, będą też wspaniałe 🙂

Piecz warzywa na blasze  w rozgrzanym piekarniku – 170 stopni, około 15- 20 minut, w międzyczasie przemieszaj.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress