Home Dodatki Gomasio z lnu, czyli prażone siemię lniane

Gomasio z lnu, czyli prażone siemię lniane

przez Elusia
Gomasio z lnu, czyli prażone siemię lniane

Siemię lniane  wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej  ma neutralną naturę termiczną i słodki smak. Ma działanie przeczyszczające i powlekające, działa przeciwbólowo i przeciwzapalne. Doskonale wpływa na śledzionę- trzustkę i okrężnicę. Oczyszcza serce i naczynia krwionośne a także pomaga w leczeniu wielu chorób zwyrodnieniowych. Siemię lniane to bogate źródło kwasów omega- 3.

Gomasio jest bardzo proste do wykonania, po prostu należy je uprażyć, na koniec prażenia dodać sól i razem utrzeć w makutrze, lub zmiksować tak, aby mniej więcej  połowa nasion pozostała w całości. Soli użyj ile uważasz, lub wcale jej nie dodawaj. Ja prażę bez soli, ponieważ, oprócz używania siemienia jako posypki do kasz, warzyw,  pałaszuję też łyżeczką prosto ze słoika 😉

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress