Home Smakołyki Pieczone bataty z cynamonem i czerwoną pomarańczą

Pieczone bataty z cynamonem i czerwoną pomarańczą

przez Elusia

Doskonały deser, który przypomina mi słodkie i esencjonalne, jeszcze ciepłe ciasto, które upiekła babcia. Wiem, że smaki niektórych z nas gdzieś się trochę zagubiły. Kubki smakowe jakoś się rozleniwiły. Ale zapewniam Was, gdy słodycze, upośledzające nasze zmysły, zostaną odłożone na półkę, warzywa, a zwłaszcza tak słodkie jak bataty rozpieszczą każdą cząsteczkę naszego pożądania. Dla mnie to deser na wagę złota 🙂 Jak to piszę, już mi ślinka leci… 

SKŁADNIKI: 

1 batat 

2 krwiste pomarańcze ( lub tradycyjne)

5 kumkwatów ( opcjonalnie)

1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki oliwy lub masła

WYKONANIE: 

Bataty umyj, przekrój na pół, , posyp cynamonem, polej oliwą i piecz – 180 stopni- 20 minut

Jedną pomarańczę pokrój wraz ze skórką na plasterki. Drugą otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.

Po dwudziestu minutach pieczenia batatów wyjmij je ostrożnie z piekarnika, polej sokiem z 

pomarańczy, ułóż na nich plasterki pomarańczy i włóż ponownie do piekarnika na kolejne 20 

minut. 

Gdy bataty będą miękkie a pomarańcze upieczone obsyp je otartą skórką z pomarańczy i obłóż 

kumkwatami.  Możesz dodatkowo skropić je masłem. 

Podawaj jeszcze gorące.

SMACZNEGO 🙂

ps. Kochani, na zdjęciu obok jest kogel mogel 😉 no to już jazda na całego jak go dodacie do tych batatów 🙂

zobacz moje inne przepisy

2 komentarze

Ala vel Margot 27 marca 2022 - 08:26

Zjawiskowe

Reply
Elusia 2 kwietnia 2022 - 12:09

Dziękuję, kochana 🙂

Reply

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress