Home Jesień Pieczony pasternak z brukselką w pikantnym sosie z nerkowców

Pieczony pasternak z brukselką w pikantnym sosie z nerkowców

przez Elusia

Cóż może być lepszego zimą od pieczonych warzyw w piekarniku 🙂 Wspaniałe, chrupiące aż uśmiechają się do Ciebie a kwintesencją jest nic innego jak dip . Skąpane warzywa w pikantnym sosie sycą i nadają sens popołudniowej aurze. Bo cóż, jedzenie jest przecież tak ważne 😉

Pasternak jest czasami kapryśny, bywa, że trzeba go troszkę dłużej potrzymać w piekarniku. Połączenie go z brukselką jest może nieco kłopotliwe, ponieważ ta dość szybko się piecze. Dlatego pierwsze minuty przykrywam warzywa, aby się nie przypiekały a w dalszej części  odkrywam, aby stały się chrupiące. Mniej więcej podałam Wam przybliżony czas pieczenia.

SKŁADNIKI:


4 nieduże lub 2 większe pasternaki

3 nieduże cebule

10 brukselek

1/2 łyżeczki garam masala

sól, pieprz

2 łyżki sosu sojowego

4 łyżki oliwy


Na dip/sos:


3 garście orzechów nerkowca ( dobrze jak zamoczysz je z godzinę wcześniej)

1 ząbek czosnku

1,5 łyżki musztardy ( moja była dość pikantna, więc dip wyszedł pikantny, jeśli Twój będzie mało ostry dodaj jeszcze jeden ząbek czosnku lub chili

2 łyżki sosu sojowego

1/4 łyżeczki papryki wędzonej

1/3 ; 1/2 szklanki wody ( to zależy jak gęsty chcesz mieć dip/ sos

1 łyżka oliwy

ewentualnie sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:

Wyszoruj pasternaki i pokrój na mniejsze części.

Brukselkę przekrój na pół ( liście zewnętrzne zostaw np. na chipsy )

Cebulę – obraną -pokrój w ósemki.

Wymieszaj olej z sosem sojowym, garam masala ( jeśli nie masz zastąp innymi przyprawami – kuminem, kolendrą, chili)

Warzywa natrzyj sosem z oleju i upiecz w piekarniku- około 20 -25 minut pod przykryciem i około 15 minut bez przykrycia

Uważaj, aby brukselka się nie przypaliła. Możesz też brukselkę dodać póżniej, po uprzednim podpieczeniu pasternaka.


Dip/ sos

Nerkowce i resztę składników zmiksuj na gładki krem ( jeśli nie namoczyłaś wcześniej nerkowców, zmiksuj je, chwilę odczekaj i ponownie miksuj, aż uzyskasz zadowalającą konsystencję.


Podawaj upieczone warzywa z sosem z nerkowców- pychaaaa 🙂

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress