BURAKI Z JARMUŻEM W KOKOSOWYM MLEKU
Jakże to natura sprawiła, że mleko kokosowe tak bardzo podnosi walory smakowe wielu potrawom. I taką właśnie jest ta, której przepis podaję niżej. Kojąca, sycąca, bardzo wyrazista w smaku. Buraki skąpane w kokosie jakoś łagodnieją, jakby to nie one, ale jakiś egzotyczny owoc, tłuściutki, słodziutki i wilgotny. Skąpane w bieli kokosa i rozpieszczone orientalnymi przyprawami dosłownie rozpuszczają się w ustach.
SKŁADNIKI:
3 buraki- ugotowane lub upieczone
3 liście jarmużu
1 czerwona cebula
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki oliwy
łyżeczka wiórków kokosowych
1/4 łyżeczki kozieradki ( zmielonej)
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki nasion gorczycy
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Buraki obierz i pokrój w słupki.
Liście jarmużu porwij na małe kawałki, posól i pognieć.
Cebulę pokrój w kostkę i uduś na oliwie, gdy będzie szklista, dodaj pokrojone buraki i podsmaż je chwilę z cebulą.
Na suchej patelni upraż nasiona kolendry i gorczycy, utrzyj je w moździerzu i dodaj do cebuli i buraków.
Zalej cebulę i buraki mlekiem kokosowym, dodaj resztę składników wraz z jarmużem i gotuj kilka minut, posól i popieprz. Posyp wiórkami kokosowymi.
Podawaj danie samodzielnie lub z kaszą jaglaną na sypko bądź z ryżem.
SMACZNEGO 🙂