Home Jesień Buraki z jarmużem w kokosowym mleku

Buraki z jarmużem w kokosowym mleku

przez Elusia

BURAKI Z JARMUŻEM W KOKOSOWYM MLEKU 

Jakże to natura sprawiła, że mleko kokosowe tak bardzo podnosi walory smakowe wielu potrawom. I taką właśnie jest ta, której przepis podaję niżej. Kojąca, sycąca, bardzo wyrazista w smaku. Buraki skąpane w kokosie jakoś łagodnieją, jakby to nie one, ale jakiś egzotyczny owoc, tłuściutki, słodziutki i wilgotny. Skąpane w bieli kokosa i rozpieszczone orientalnymi przyprawami dosłownie rozpuszczają się w ustach. 

SKŁADNIKI:

3 buraki- ugotowane lub upieczone

3 liście jarmużu

1 czerwona cebula

1 puszka mleka kokosowego

3 łyżki oliwy

łyżeczka wiórków kokosowych 

1/4 łyżeczki kozieradki ( zmielonej)

1/2 łyżeczki kolendry

1/2 łyżeczki nasion gorczycy

1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu

sok z połowy cytryny

sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Buraki obierz i pokrój w słupki.

Liście jarmużu porwij na małe kawałki, posól i pognieć.

Cebulę pokrój w kostkę i uduś na oliwie, gdy będzie szklista, dodaj pokrojone buraki i podsmaż je chwilę z cebulą.

Na suchej patelni upraż nasiona kolendry i gorczycy, utrzyj je w moździerzu i dodaj do cebuli i buraków. 

Zalej cebulę i buraki mlekiem kokosowym, dodaj resztę składników  wraz z jarmużem i gotuj kilka minut, posól i popieprz. Posyp wiórkami kokosowymi. 

 

Podawaj  danie  samodzielnie lub z kaszą jaglaną na sypko bądź z  ryżem. 

SMACZNEGO 🙂

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress