Home Jesień Naleśniki z figą, makiem i pasternakiem

Naleśniki z figą, makiem i pasternakiem

przez Elusia

Naleśniki to bardzo popularne placki, które chyba wszyscy kochamy. Przyznaję, że przyrządzam je bardzo rzadko. W moim domu nie ma nigdy mleka, więc robię naleśniki bezmleczne. Niczym jednak nie ustępują tym tradycyjnym, są cieniutkie, mięciutkie a po podsmażeniu ponownym chrupiące i pyszne.

Krem, którego tu użyłam to masa z poprzednich postów, z pasternaka i figi. Można dodać do niej uprażony mak lub po prostu naleśniki makiem posypać. Są pyszne i bardzo syte, słodziutkie a po podsmażeniu bosko chrupiące 🙂

Polecam 🙂

SKŁADNIKI:


Na ciasto naleśnikowe:


1 szklanka mąki orkiszowej typ 700

1 szklanka mleka

2 jaja

sól

2 łyżki oliwy


Na krem : przepis TU


WYKONANIE:


Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej patelnię, posmaruj ją oliwą ( następne placki smażę już bez polewania patelni oliwą)

Wlewaj dość szybko roztwór, obracając patelnią, aby dobrze się rozlał na całej patelni cieniutką warstwą.

Po usmażeniu przełóż naleśnik na drugą stronę.

Gdy placki przestygną smaruj je masą z pasternaka i zawijaj.

Podsmaż je na patelni posmarowanej oliwą.

Podawaj same lub polane sokiem z owoców, musem owocowym, posypane makiem, z jogurtem lub jak lubisz.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress