Home Coś do poczytania Zapiekanka z cukinii i pomidorów i o smaku słonym wg TMC

Zapiekanka z cukinii i pomidorów i o smaku słonym wg TMC

przez Elusia
Zapiekanka z cukinii i pomidorów i o smaku słonym wg TMC

Smak słony, bo o nim dziś mowa, ma naturę  Yin i działanie chłodzące,  kieruje energię w dół i do wnętrza.  Ten, pomimo skandalicznych opinii,  smak ( o soli znajdziesz informacje TU) jest bardzo potrzebny organizmowi do ześrodkowania energii, uziemienia ( dla wszystkich kiepsko stąpających po ziemi 🙂 nawilżenia wszelkich suchości a także zmiękczenia guzów i zesztywnień  ( bardzo przydatny jest mak słony przy stwardnieniu węzłów limfatycznych, katarakcie,  stwardnieniu mięśni i gruczołów, a także  do zmiękczania guzów.

Ponadto smak słony poprawia trawienie, odtruwa organizm a także pomaga w przeczyszczeniu jelit  ( na zaparcia) i przydaje się  do wywołania wymiotów. Obrzęki i bóle brzucha czy ból gardła to również dolegliwości, które skutecznie można leczyć solą. Sól jest świetnym panaceum na zgromadzone toksyny w organizmie, wzmaga apetyt a nawet pomaga utrzymać umysł w ryzach.

Niestety, nie wszystkim tak doskonale służy sól i smak słony. Osoby otyłe, ze stanami wilgoci, z wysokim ciśnieniem tętniczym nie powinny korzystać z dosalania potraw. Również osoby o  ospałej naturze czy  z tendencją do obrzęków nie znajdą ulgi w smaku słonym.

Smak słony najbardziej korzystny jest zimą, gdy potrzebujemy dostroić organizm do chłodu, kierując energię w dół.

Słony smak znajdziemy oczywiście w soli, wodorostach, rybach.

Podsumowując:

Smak słony ściąga wilgoć z organizmu. Zbiera wilgoć i wysusza.

Powoduje rodzaj wysuszenia w ciele.

Wysusza i nawilża ( wiem, że to brzmi sprzecznie)

Ma działanie zmiękczające.

Aspekt odżywczy.

Większość produktów jest ochładzająca, gdzie wyjątkiem są ryby i owoce morza.

Unikać smaku słonego powinny osoby z nadciśnieniem. Osoby mające problemy z alkoholem powinny zupełnie wykluczyć sól z diety i ograniczyć bardzo smak słony.

Co zrobić  z cukinią, kiedy mamy jej nadmiar? Zupę, placki, masło cukiniowo- kurkowe ( przepis TU) lub pyszną zapiekankę z pomidorami i cebulką, uwieńczone serem kozim i pieczarkami.

Bardzo prosta i szybka zapiekanka  którą  można podać w towarzystwie  ryżu lub kaszy  i obiad gotowy.

SKŁADNIKI:


2 nieduże cukinie

3-4 nieduże pomidory

150 g pieczarek

łyżka startego sera ( u mnie dojrzewający kozi, tzw. koziniec)

garść liści rukoli

3 łyżki oliwy

1 cebula

sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:


Cebulę pokrój w piórka, posól, wetrzyj w nią sól i odstaw.

Cukinię pokrój  w dość cienkie plastry, pokrój też pomidory i pieczarki.

Umieść cukinię  i pieczarki w misce, posól je i popieprz oraz wetrzyj w nie  oliwę, ułóż cukinię na formie do zapiekania.

Na cukinię poukładaj pokrojone pomidory, pieczarki, piórka cebuli i starty ser.

Zapiekaj 20-30 minut – 170 stopni. Posyp listkami rukoli.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress