Home Dodatki Gryczano-orkiszowy chleb na zakwasie

Gryczano-orkiszowy chleb na zakwasie

przez Elusia

Proces pieczenia chleba w moim domu zaczyna się od zmielenia ziaren na mąkę, wydobycia zakwasu  z ziemianki i uaktywnienia bakterii.  Brzmi to może groźnie, ale jest proste-gdy mam zamiar piec chleb, do gotowego już  zakwasu dodaję cztery łyżki mąki i trochę ciepłej wody, odstawiam w ciepłe miejsce na noc (8-12 godzin)  godzin. Gdy zaczyn się uaktywni mieszam go z mąkami i wyrabiam chleb.

 Mówią, że chleb, jakikolwiek, to najstarszy fast food. Kłócą się, który zdrowszy, eliminują drożdże, pieką bez glutenu… Nie jem go często, ale kiedy pojawia się na moim stole, mamy prawdziwą ucztę 🙂

Korzystając z tego przepisu możesz zmieniać rodzaj mąk i mieszać je w różnych proporcjach. Zawsze się udaje i nigdy mnie nie zawiódł 🙂

Jeżeli raz zrobisz zakwas, zawsze będzie do Twojej dyspozycji. Potem tylko uaktywnisz go czterema łyżkami  mąki i kilkoma łyżkami ciepłej wody, odstawisz na kilka godzin i dodasz do ciasta. Przy następnym pieczeniu chleba, gdy wymieszasz składniki znów odłożysz pięć łyżek ciasta na kolejne pieczenia…itd.

Przepis na zaczyn:

5 pełnych łyżek mąki orkiszowej ( u mnie mielona z ziarna, ale może być też gotowa z pełnego przemiału) zalej ciepłą wodą w kamiennym ( glinianym, emaliowanym, szklanym, byle nie metalowym) garze, tak, by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw i mieszaj codziennie, aż zaczyn zacznie pracować i stanie się przyjemnie kwaśny ( 4-5 dni). GOTOWE 🙂

SKŁADNIKI:

0,75 kg mąki  gryczanej niepalonej

0,75 mąki orkiszowej z pełnego przemiału

1 szklanka słonecznika

0,5 szklanki dyni

2 łyżki siemienia lnianego

3 łyżeczki soli

1,5 l wody ( około, ciasto nie może być zbyt zbite)

2 łyżeczki kminku ( jeśli lubisz)


WYKONANIE:

Suche składniki wymieszać,

dodać ciepłą wodę, wymieszać

dodać zaczyn,

Wszystko dokładnie wymieszaj, odłoż 5 łyżek ciasta do słoiczka na kolejne pieczenie chleba i umieść w lodówce. Będzie to zaczyn na kolejny chleb.

Chleb odstaw w ciepłe miejsce na około 6-9 godzin.

Gdy chleb urośnie przełoż go do wysmarowanych olejem kokosowym i posypanych otrębami  dwóch keksowych foremek i piec 1 godzinę 20 minut  w 170 stopniach . Po upieczeniu wyjmij  z foremek i obrócić chleb do góry nogami, aby ostygł.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress