Home Jesień Grilowane pieczarki z twarogiem kozim

Grilowane pieczarki z twarogiem kozim

przez Elusia

Na grila i do piekarnika, jak kto woli, tak czy inaczej są pyszne i znikają ze stołu jak świeże bułeczki. Tutaj wykorzystałam brązowe pieczarki, te są mniej wymagające co do uprawy, więc i mniej ingeruje w nie człowiek. Najlepsze, oczywiście ekologiczne, jeśli macie do takich dostęp. U mnie ser, jak zwykle, tylko kozi, zwyczajny twaróg.

Gdy już macie składniki, danie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a efekt nieziemski 🙂

SKŁADNIKI:


10 dużych pieczarek

50 g masła roztopionego lub tyleż oliwy

250 g twarogu

1/2 strączku chili lub odrobina w proszku

1/2 pęczku  szczypiorku posiekanego

1 ząbek czosnku

skórka otarta z połowy cytryny

łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku ( lub 1/4 łyżeczki suszonego )

mała garść posiekanej  natki pietruszki


WYKONANIE:


Pieczarki umyj, oddziel nóżki od kapeluszy, kapelusze lekko posól a nóżki drobno posiekaj.

Ser pognieć dobrze widelcem, wymieszaj z posiekanymi nóżkami, masłem lub oliwą i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Faszeruj masą kapelusze pieczarek i piecz na grilu lub w piekarniku- 180 stopni 15 minut.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress