Home Warzywa Żurek wielkanocny i życzenia świąteczne

Żurek wielkanocny i życzenia świąteczne

przez Elusia
Żurek wielkanocny i życzenia świąteczne

Witajcie kochani. Przychodzę dziś do Was z życzeniami świątecznymi, pamiętajcie o najważniejszym- o miłości, do siebie i innych. Żebyście w ferworze gonitwy przedświątecznej nie zapomnieli o uśmiechu na twarzy, o radości z tego, co robicie, o zadumie nad codziennością, nad chwilą, która wypełnia całe życie i która jest tak ważna. Nie marnujcie żadnej z nich, dbajcie o najdrobniejszy szczegół i celebrujcie każdą minutę życia. Życie jest takie piękne 🙂

Dziś życie tak szybko pędzi, gonimy gdzieś, trwonimy uwagę, jesteśmy zamyśleni, zakłopotani i tak rzadko się uśmiechamy. Wszyscy jakby obojętni i poważni, bez zainteresowania drugim człowiekiem, gnają, nie wiadomo gdzie i dlaczego… Wyjeżdżałam z parkingu a na moje miejsce wjeżdżała kobieta, więc spotkałam się z nią twarzą w twarz ( przodem autami) Tak naprawdę, z problemem własnych spraw, tylko mimochodem spojrzałam na kierowcę. I co zobaczyłam ? Uśmiechniętą od ucha do ucha i życzliwą twarz kobiety, która posłała mi cudowne radosne spojrzenie. Obudziłam się z mojego snu i zadumałam. Tak niewiele trzeba, wystarczy się tylko uśmiechnąć do nieznajomej osoby… cóż za radosna chwila. Cały dzień się uśmiechałam do ludzi i do siebie 😉 Cały dzień…

U nas na stole wielkanocnym tradycyjnie z dziada pradziada króluje żurek. Moja babcia gotowała go na maśle, moja mama też,  i tak robię ja. Żurek i jajka z pieczarkami ( przepis TU)  – to nasza Wielkanoc 🙂

SKŁADNIKI :


Na zakwas:


   6 łyżek mąki orkiszowej

   1 szklanka ciepłej wody

    3 ząbki czosnku

Zalej mąkę wodą, dodaj czosnek  i odstaw  zaczyn  w glinianym ( lub ceramicznym- nie metalowym) garnku przykrytym ściereczką. Mieszaj raz  codziennie. Po 4-5 dniach zakwas powinien być gotowy – fermentuje i jest kwaśny.


Na żurek:


     2,5 l wody

  50 g grzybów suszonych

  włoszczyzna ( 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, kawałek kapusty)

  jabłko

  1 łyżka masła

  3 łyżki śmietany

 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki lubczyku,  sól i pieprz do smaku

 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki wędzonej,

  2 łyżki sosu sojowego ( najlepiej bio, z dobrego źródła)

   1/2 łyżeczki sproszkowanych  suszonych grzybów z wodorostami ( opcjonalnie)

  1/2 szklanki zakwasu


WYKONANIE:


 Grzyby  zamocz na noc w pół litra wody ( z tej z  2,5 litra),  na drugi dzień ugotuj je do miękkości w tej samej wodzie  a następnie pokrój.

  Zalej  włoszczyznę , jabłko, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk  wodą i doprowadź do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie,

jabłko wyjmij wcześniej ( po pół godzinie).

   Dodaj wszystkie przyprawy, sos sojowy, ugotowane grzyby z wodą, masło, a ugotowaną marchew i por zmiksuj z częścią wywaru i dodaj do zupy.

Do gotującej się zupy  wlewaj  małym strumieniem zakwas ,ciągle mieszając.

  Jak tylko się zagotuje zdejmij zupę  z ognia, dodaj śmietanę sól i pieprz do smaku

Podawaj żurek z gotowanymi jajami.

Możesz też podać ugotowane i potłuczone ziemniaki z zasmażaną cebulą.

Smacznego 🙂

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress