Home Dodatki Solony jarmuż

Solony jarmuż

przez Elusia

Lubicie jarmuż? To ponadczasowe warzywo wraca do łask i pokazuje się już nawet w supermarketach. Osobiście rośnie u mnie na ogrodzie od kilkudziesięciu lat i kocham go miłością niezmienną 😉  Dlaczego? Jest bardzo uniwersalny, pasuje dosłownie wszędzie. Dodaję go do niemal wszystkich sałatek jesiennych i zimowych, gotuję go w zupach i mieszam z kaszami i makaronem. Tak naprawdę, pomimo krótkiej drogi na warzywnik ( bo tam zimuje, po prostu w gruncie) mam go zawsze pod ręką  w słoiku, w lodówce i zużywam na bieżąco. Najlepiej smakuje po pierwszych przymrozkach, traci wtedy swoją naturalną goryczkę i staje się słodszy. Polecam jarmuż solony :

SKŁADNIKI:

Kilka liści jarmużu

Sól ( wystarczy naprawdę niewiele)


WYKONANIE:

Odkrój lub oderwij z łodyg liście jarmużu, pokrój je drobno lub porwij, posól, wygnieć w dłoniach i ubij  w słoiku

Umieść w lodówce

Taki jarmuż może stać w lodówce nawet do dwóch tygodni.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress