Home Dodatki Przyprawa do piernika

Przyprawa do piernika

przez Elusia
Przyprawa do piernika

A to zapowiedź moich pierniczków. Właściwie to nie do końca mój przepis na pierniczki. Wiele lat temu  dostałam dużo starych przepisów wiejskich, takich na maśle z jajami od szczęśliwych kur, które to mają mnóstwo wybiegu i chodzą gdzie chcą na hektarowym gospodarstwie, grzebiąc w ziemi w poszukiwaniu robaczków. Dzisiaj znamy to głównie z opowieści, ale wierzcie mi, że są jeszcze takie fantastyczne miejsca, gdzie wspaniałomyślni gospodarze mają ogromną świadomość i prowadzą bardzo ekologiczne i humanitarne farmy. Cywilizacja zmusiła nas do pewnych wysiłków związanych z dietą. Wielu ludzi nie je jajek czy nabiału za względów etycznych. Wielu też ma uczulenie na te produkty ze względu na ogromne zmiany w hodowli. Kiedyś drobny gospodarz miał swój malutki dobytek i wszystko działało bardzo naturalnie. Kury, kozy czy krowy było traktowane jak rodzina, karmione naturalnie i nikt nie skarżył się na niestrawności czy alergie pijąc raniutko świeże mleko prosto od krowy. Dziś warto być weganinem, nie tylko ze względów dietetycznych  ale i czysto duchowych. Świnia,  krowa czy pies to przecież ta sama dusza. I tak z pierniczków zeszłam na weganizm, ale to wszystko jest tak połączone, że nie sposób tego rozdzielić. Przepisy zawsze trochę zmieniam, trochę modyfikuję, trochę udoskonalam, taka już moja natura. Wiele z nich gdzieś tam spoczywa w przykurzonym notatniku, ponieważ bardzo rzadko piekę, ze względu na naszą dietę, której się dość mocno trzymamy. Jednak nie popadamy w skrajności i czasami umilamy sobie życie również słodkościami. One są przecież takie pyszne.

Stosunek przypraw  do pierniczków dobrałam sama, wg własnego gustu, więc jedyne, czego może tam brakować to imbiru i pieprzu, który jest w mieszance ale w niedużej ilości. Z tego względu przyprawa jest łagodna ale wyraźna 🙂 Nie idźcie na skróty i nie kupujcie gotowych przypraw, zróbcie to od podstaw z całych goździków, całego ziela angielskiego itd. Cynamon najlepszy jest cejloński. Naprawdę warto, sami się przekonacie jaki wspaniały aromat ma taki miks wykonany  z miłością 🙂

Przyprawę możecie używać również do wypieków z dynią, do porannych owsianek czy jaglanki z dynią i wielu słodkich deserów.

SKŁADNIKI:

4 laski cynamonu

1 łyżeczka  kolendry

1/2 gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki imbiru w proszku

1 łyżeczka goździków

1 łyżeczka ziela angielskiego

2 całe gwiazdki anyżu

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

1 łyżeczka kardamonu zielonego w całości ze skórką


WYKONANIE:

Gałkę muszkatołową utłucz w moździerzu a cynamon pokrusz ( cejloński jest bardzo kruchy i miękki)

Wszystkie składniki oprócz  imbiru upraż na suchej patelni ciągle mieszając aż wydobędzie się miły zapach przypraw.

Utłucz w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy wszystkie przyprawy na proszek.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress