Jedyny i niepowtarzalny aromat z kwiatów lilaka. Syrop można wykorzystać aromatyzując lody czy lemoniadę, można dodać go do ciasta lub porannej owsianki. Zrobiłam go na nierafinowanym cukrze kokosowym stąd ciemny kolor syropu. Napar z kwiatów lilaka medycyna ludowa wykorzystuje przy nadciśnieniu, kaszlu, kokluszu, malarii a nawet ostrych biegunek.
Nalewka z kwiatów bzu:
Pół szklanki zmielonych kwiatów zalać 2 szklankami wódki i pozostawić w ciemnym miejscu na 14 dni. Można nacierać przy reumatyzmie, nerwobólach, przeziębieniu, tzw. wilczym karku, po przewianiu lub przy przeziębieniu.
Syrop z kwiatów bzu :
Na moim ogrodzie rośnie lilak – bardzo stary, myślę, że blisko stuletni. Kilkanaście lat temu odmłodziliśmy go, odwdzięczył się burzą kwiatów. A zapach ma nieziemski! To ten w tle, ten jasny to już nowa odmiana .