Home Dodatki Syrop z kwiatów bzu

Syrop z kwiatów bzu

przez Elusia

Jedyny i niepowtarzalny aromat z kwiatów lilaka. Syrop można wykorzystać aromatyzując lody czy lemoniadę, można dodać go do ciasta lub porannej owsianki. Zrobiłam go na nierafinowanym cukrze kokosowym stąd ciemny kolor syropu. Napar z kwiatów lilaka medycyna ludowa wykorzystuje przy nadciśnieniu, kaszlu, kokluszu, malarii a nawet ostrych biegunek.

Nalewka z kwiatów bzu:

Pół szklanki zmielonych kwiatów zalać 2 szklankami wódki i pozostawić w ciemnym miejscu na 14 dni. Można nacierać przy reumatyzmie, nerwobólach, przeziębieniu, tzw. wilczym karku, po przewianiu lub przy przeziębieniu.

Syrop z  kwiatów bzu :

 

Składniki:

7 kwiatostanów mocno pachnącego bzu

0,5 l wody

400 g cukru ( u mnie kokosowy nierafinowany)

1 cytryna

 


Wykonanie:

1.  Oskub kwiaty z łodyżek i skrop je sokiem z cytryny.

2.  Zalej gorącą wodą ( 70 stopni) i pozostaw pod przykryciem do następnego dnia

3.  Odcedź kwiaty a do naparu dodaj cukier i podgrzej do 70 stopni

4.  Przelej do sterylnej butelki i odstaw  ciepłe miejsce aż do wystudzenia

Smacznego 🙂

Na moim ogrodzie rośnie lilak – bardzo stary, myślę, że blisko stuletni. Kilkanaście lat temu odmłodziliśmy go, odwdzięczył się burzą kwiatów. A zapach ma nieziemski! To ten w tle, ten jasny to już nowa odmiana .

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress