Home Jesień Weganskie pierogi z wedzonym tofu i dynia

Weganskie pierogi z wedzonym tofu i dynia

przez Elusia
Weganskie pierogi z wedzonym tofu i dynia

Moi  kochani ja dziś przychodzę do Was z serdecznymi życzeniami i gorącymi słowami. Życzę Wam radości i miłości na co dzień, cieszcie się każdą chwilą, radujcie z istnienia życia, rozkoszujcie naturą. Łapcie głęboki oddech, gdy przychodzą niepowodzenia. Niech zawsze króluje siła w waszych sercach, abyście mogli się nią dzielić i rozprzestrzeniać na wszystkich ludzi. Patrzcie na wszystkich jak na boskie stworzenia, ufajcie im i szanujcie. Bo wszystko jest naszym odbiciem. Wesołych świąt 🙂

Od razu przyznaję się szczerze, że nie jestem ekspertem od pierogów, a robię je… raz w roku 😀 Prawdę mówiąc zainspirowałam się pierogami z ” Kulinarnych bezdroży” Dominiki Wójciak i tak mi posmakowały, że co roku goszczą u nas na święta. Są mięciutkie i pyszne i po moich modyfikacjach wdrożone w życie.

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

400 g mąki orkiszowej 700  plus mąka do posypania

1,5 łyżki oliwy

300 g upieczonej i zmiksowanej dyni hokaido

60 ml ciepłej wody

sól


Na farsz: 

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej

1,5 szklanki wrzątku

2 cebule

2,5 łyżki oliwy

300 g wędzonego tofu

250 g upieczonej i zmiksowanej dyni hokaido

sól i pieprz do smaku

kilka ziarenek jałowca


WYKONANIE:

Usyp kopczyk z mąki, dodaj do niej dynię wymieszaną  z wodą oraz sól i oliwę i zagnieć elastyczne ciasto. Reguluj wodą i mąką odpowiednią konsystencję. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na godzinę.

Rozgnieć ziarna jałowca i upraż je wraz kaszą  w płytkim garnku. Zalej kaszę wrzątkiem i gotuj do miękkości.

Uduś cebulę na oliwie. Gdy będzie gotowa dodaj do niej rozgniecione widelcem tofu i duś jeszcze chwilę.

Wymieszaj ugotowaną kaszę z dynią i cebulą z tofu, dopraw solą i pieprzem.

Podziej ciasto na cztery części. Wałkuj placki, obsypując je mąką i wykrawaj szklanką koła. Nakładaj farsz i sklejaj pierogi.

 Gotuj pierogi w osolonej wodzie z łyżką oliwy około 5-6  minut.

Podawaj okraszone olejem lub gdy przestygną obsmażaj na oleju lub ghee.

PS. Pierożki możesz również przygotować z twarożkiem kozim zamiast tofu, będą również wyśmienite 🙂

SMACZNEGO 🙂

 

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress