Home Smakołyki Truskawki z czarnym ryżem i kokosową pierzynką

Truskawki z czarnym ryżem i kokosową pierzynką

przez Elusia

Jeżeli nie próbowaliście jeszcze czarnego ryżu, to gorąco polecam! Zachwyca orzechowym, świeżym smakiem i wspaniałą konsystencją. Ma świetne ziarna do chrupania i jest ani sypki ani klejący. Jego ciemny kolor wynika z wysokiej zawartości antocyjanów, pigmentów roślinnych o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Antocyjany to takie same pigmenty, które zawiera wiele gatunków czerwonych i purpurowych jagód, takich jak jeżyny, borówki, truskawki, ciemne winogrona czy wiśnie. Dziś też zaszalałam z kokosem z puszki, chociaż unikam puszek, no nie dało się  jej obejść. Sami spróbujcie 😉

 

Składniki:

Szklanka ugotowanego ryżu czarnego ( gotuję jak brązowy- płuczę na sicie, moczę no noc 1 szklankę ryżu w 2 szklankach wody, rano gotuję, aż wypije całą wodę. A! Dodaję łyżkę masła lub oleju kokosowego przed gotowaniem i pół łyżeczki soli).

2 szklanki obranych i pogniecionych truskawek

1 lub 2 łyżki syropu z agawy

1 puszka gęstego mleka kokosowego ( tylko gęsta część, wodę możesz wykorzystać do gotowania ryżu zamiast wody. Mleko najlepiej umieścić na noc w lodówce, jeżeli jest bez dodatków stabilizujących woda oddzieli się od gęstej części, która będzie nam potrzebna do ubicia ” śmietanki”

 


Wykonanie:

1.  Do ryżu dodaj syrop z agawy i przekładaj ryż na zmianę z pogniecionymi truskawkami

2.  Gęstą część z mleczka kokosowego ubij trzepaczką do jajek, wyłóż na deser ( możesz w trakcie ubijania dodać cukier, ja tego nie robię.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress