Home Warzywa Pieczone rzodkiewki na kaszy jaglanej

Pieczone rzodkiewki na kaszy jaglanej

przez Elusia
Pieczone rzodkiewki na kaszy jaglanej

Niosę dziś wielka prostotę, moją ulubioną jaglaną  kaszę na sypko z masłem i upieczonymi rzodkiewkami. Wszystko posypane suto szczypiorkiem i jego kwiatami. A jako dodatek odrobina tymianku. Ach i jeszcze zapomniałam, przyrządziłam  zieloną sałatę. No i jak tu nie być szczęśliwym, jak tak można rozpieszczać podniebienie!

Dodam jeszcze parę słów o głodówce, czyli niejedzenia ciąg dalszy. Wierzcie mi, jak choć jeden dzień wytrzymamy bez jedzenia, to jedzenie jest euforią 😉

Medycyna a leczenie głodem

Jeszcze sto lat temu  leczenie głodem było powszechne i znane.  Aż do roku 1928, kiedy to na kongresie lekarskim w Amsterdamie  uznano, iż nowoczesna medycyna nie musi już korzystać z tak „„uciążliwej”  metody, jaką jest głodówka, ponieważ  dysponuje wystarczającą gamą środków leczniczych . „Leczniczych”, czyli takich, które przedłużają życie chorego wraz z jego chorobą.  Tak zwane leczenie objawów, pozostawiające skutek.   W starożytności wierzono  w oczyszczającą moc głodu, toteż filozofowie, ówcześni intelektualiści , podejmowali  nieraz nawet długotrwałe głodówki dla oczyszczenia ciała i umocnienia ducha, zwłaszcza przed rozpoczęciem jakiejś trudnej , intensywnej działalności.  Pitagoras głodował przez 40 dni przed swym egzaminem i rozpoczęciem nauczania w Uniwersytecie Aleksandryjskim  i podobnych głodówek wymagał też od swych uczniów. Dzięki takiej surowej selekcji studiowali  u niego tylko uczniowie cierpliwi i uparci, którzy dzięki tym cechom byli zdolni do pojmowania praw natury.  Plutarch zwykł powtarzać, że zamiast  w chorobie brać leki, lepiej głodować, choćby jeden dzień. Powoływał się na instynkt zwierząt, które chorując, wynajdują sobie przeczyszczające zioła, szukają spokoju i głodują aż do wyzdrowienia.  Paracelsus  uważał głodowanie za największe lekarstwo. Ojciec medycyny Hipokrates nic nie podawał choremu do ust, aż pojawiły się pierwsze symptomy poprawy zdrowia. Jego nauka brzmiała ; Jeżeli ciało nie jest oczyszczone , to im bardziej będziesz je odżywiać, tym bardziej będziesz mu szkodzić.  Lekarz Tyner (1880 r) nazywał głodówkę eliksirem młodości. Zanim  Tyner  zastosował głodówkę, sam był słaby i chorowity. Jednakże w wieku 52 lat, kiedy nie miał już nic do stracenia, przeprowadził 40 – dniową  głodówkę i pozbył się swoich niedomagań. Żył jeszcze 31 lat.

Mam nadzieję, że nie zniechęciłam Was do jedzenia 🙂 Ciąg dalszy nastąpi!

 

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

2 szklanki wrzątku plus 1,5 l wrzątku do przelania kaszy

Pęczek rzodkiewek

Pęczek szczypiorku  (np.  siedmiolatki) z kwiatami ( kwiaty opcjonalnie)

Sól i pieprz do smaku

listki tymianku

1/2 łyżeczki garam masala

1 łyżeczka masła

1/2 łyżki ghee ( masło klarowane)


Wykonanie:

1.   Kaszę upraż na suchej patelni, przelej wrzątkiem na sitku, dodaj dwie szklanki wrzątku, sól, garam masala, łyżeczkę masła i gotuj aż wchłonie całą wodę. Odstaw jeszcze na chwilkę.

2.   Rzodkiewki pokrój na plasterki, obtocz w ghee i upiecz w piekarniku- 170 stopni, 15 minut

3.   Podawaj kaszę z rzodkiewkami, posypane szczypiorkiem, kwiatkami i tymiankiem

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress