Home Lato Fasolka szparagowa z gomasio

Fasolka szparagowa z gomasio

przez Elusia

Dziś krótki przepis na gomasio, bo jak ugotować fasolkę szparagową i młode ziemniaki na pewno wiecie 😉 więc nie będę się tu wymądrzać, ale nie każdy wie  co to gomasio. Otóż jest to uprażony sezam, czarny lub biały z solą i utarty tak, aby pół nasion pozostało w całości a połowa była utarta. Gomasio jest wspaniałym zamiennikiem bułki tartej, a wiadomo, że każda bułka tarta jest z pszenicy, okropnej hybrydy, której białka już nie są trawione przez nasz układ pokarmowy.

A tak na marginesie czasami robię bułkę tartą z mojego chleba, który czasami czerstwieje ( a leży nawet dwa tygodnie). Sezam to świetne źródło wapnia, wzmacnia mięśnie i ścięgna, poprawia koordynację oczu, odżywia krew, zapobiega siwieniu , zmiękcza twardy i suchy stolec, wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej odżywia Yin, odbudowuje Jing, odżywia wszystkie narządy Yin, wzmacnia organizm, jest wspaniały na zmęczenie fizyczne, przeciwdziała osteoporozie, zwyrodnieniu stawów, dobry na choroby oczu, przy słabym wzroku, suchości oka, suchej skórze ( olej sezamowy),  na suchy kaszel, wspomaga laktację u kobiet. Przeciwskazaniem są biegunka i luźny stolec, nadmiar  gorącej wilgoci w organizmie ( czerwony język z grubym żółtym nalotem)

GOMASIO: 

 

 

SKŁADNIKI:

1.  1 szklanka  białego lub czarnego sezamu

2.  duża szczypta soli


WYKONANIE:

Sezam upraż na suchej patelni ciągle mieszając. Gdy jest bardzo gorący i zaczyna skakać na patelni dodaj sól, chwilę zamieszaj i utrzyj w moździerzu tak, aby połowa nasion pozostała w całości.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress