Home Lato Zupa- krem z groszku z nutą miętową

Zupa- krem z groszku z nutą miętową

przez Elusia
Zupa- krem z groszku z nutą miętową

Lubicie zupy kremy? Mój najdroższy nie przepada. Woli zupy, gdzie pływają warzywa. Ale cóż, zgadza się czasami na kompromis 😉 i tak ciągle staram się przekupić go jakimś wynalazkiem 🙂 No, groszkowa z miętą to już nad to popularna zupa, a groszku teraz pod dostatkiem, więc szukam sposobów na delektowanie się tym smakowitym warzywem, dopóki nie trafi w weki lub do zamrażarki. Bo groszek warzywem jest i w porównaniem z jego suchą wersją ma zupełnie inne właściwości.

Groszek najlepszy jest prosto z krzaka, taki jeszcze młodziutki, malutki- jest wtedy bardzo słodki i nawet dzieci, które bardzo buntują się na widok tych kulek, chętnie je jedzą, pod warunkiem, że dadzą się namówić na pierwszy kęs 😉 Mój wnuczek nie dał się namówić :D,  gdzie drugi  chętnie jadł.

Ale do rzeczy.  Otóż groszek zielony zawiera spore ilości żelaza a przy tym również witaminę C, która to pozwala na lepsze przyswojenie tego pierwiastka. Zawiera duże ilości antyoksydantów oraz błonnika, co spowalnia procesy starzenia się organizmu oraz chroni przed nowotworami.

Dodatkowo błonnik obniża poziom cholesterolu. Witaminy zawarte w tych zielonych kuleczkach wspomagają serce i cały układ krążenia. Żeby nie było za mało, groszek zawiera luteinę, substancję chroniącą nasze oczy przed zmęczeniem i niektórymi chorobami. Enzymy znajdujące się w groszku wspomagają nasz organizm i bronią go przed wirusami. Ciekawostką jest, iż podobno groszek zielony ma właściwości antykoncepcyjne. Należało by go jednak jeść w znacznych ilościach,

A oto przepis na kremową zupę z zielonego groszku:

 

Skadniki: 

Dwie szklanki wyłuskanego młodziutkiego  zielonego groszku

4 ziemniaki średnie

1 łyżka śmietany

dwie gałązki świeżej mięty

1/2 łyżeczki hyzopu świeżego ( zioło- opcjonalnie)

sól i świeżo mielony pieprz do smaku

wrzątek

 

Wykonanie:

1.   Ziemniaki pokrój w kostkę, zalej wrzątkiem tak aby były ledwo przykryte, posól i ugotuj do miękkości.

2.    W osobnym garnku zalej wrzątkiem groszek, gotuj około 5 minut i następnie zalej go lodowatą wodą (  dzięki temu zupa nabierze ładnego koloru)

3.   Oddziel listki mięty od gałązek

4.   Połącz wszystkie składniki i zmiksuj na gładki jednolity krem.

5.  Ewentualnie dosól i dopieprz.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress