Home Jesień Kolorowe buraki z sosem z nerkowców i chrzanu przyprawione tymiankiem

Kolorowe buraki z sosem z nerkowców i chrzanu przyprawione tymiankiem

przez Elusia

Przyjechała moja synowa. Nooo jak zobaczyłam ją w sukience, która pasuje do moich buraków… od razu je wykopałam 😀 i tak powstało pyszne danie buraczane 😉  Lubicie buraki? Ja mogłabym je jeść wszędzie, w zupie, z ziemniakami, upieczone, w sałatce… no gdzie popadnie. Posiałam różne kolory, na zdjęciu są różowe, czerwone, żółte i bordowe, a,  i białe. Przepisy różne z burakami napewno się pojawią na blogu, a dziś upieczcie je jak ja i zróbcie ten genialny sos! O mamo!  Jakie to było pyszne 🙂

 

SKŁADNIKI:

1.   8 niedużych buraków kolorowych ( oczywiście mogę też być tradycyjne)

2.   2 mini papryczki – żółta i czerwona ( opcjonalnie)

3.  1 szklanka ugotowanego i obranego bobu ( może być bez niego, ale dodaje pikanterii)

4.  kilka gałązek tymianku świeżego z kwiatami, lub łyżeczka suszonego

NA SOS:

1.   2 łyżeczki chrzanu tartego

2.    2 łyżeczki białego miso ( jeśli nie masz dopraw solą)

3.    1/2 szklanki uprażonych orzechów nerkowca

4.    1/4 – 1/2 szklanki wody 


WYKONANIE:

Wszystkie składniki na sos dokładnie zmiksuj w blenderze, powoli dodając wodę do uzyskania dość gęstego sosu

Buraki wyszoruj szczoteczką, nie obieraj, włóż do naczynia glinianego z pokrywką ( lub  innego, np szklanego naczynia do zapiekania i piecz około  40- 60  minut  ( w zależności od wielkości buraków, mam tu na uwadze młode buraki, starsze trzeba piec dłużej) w temperaturze 180 stopni.   Papryczki pokrój wg uznania i posyp nimi upieczone buraki, posyp listkami i kwiatkami tymianku. Dodaj ugotowany i obrany bób.  Podawaj z przyrządzonym sosem.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress