Home Jesień Sałatka z quinoa, rzodkiewek i nerkowców

Sałatka z quinoa, rzodkiewek i nerkowców

przez Elusia

Szybko i sprawnie – taki cel ma ta sałatka. Quinoa można ugotować wieczorem, orzeszki uprażyć wcześniej w większej ilości i przechowywać je w słoiczku.  Jeszcze tylko pokroić rzodkiewkę i porwać w dłoniach rukolę 🙂 No i polać dobrym olejem.  Ze względu na zawartość quinoa sałatka jest sycąca i odżywcza, więc przybędzie nam energii.  Gotuje się bardzo szybko. To co? Robimy sałatkę?

Quinoa w pradawnych czasach była podstawowym pożywieniem Inków, którą to nazywali matką zbóż, chociaż zbożem nie jest. Rosła przez tysiące lat w zimnym klimacie południowoamerykańskich Andów. Ma ogrzewającą naturę termiczną, słodko- kwaśny smak. Komosa ryżowa, bo taka jest jej druga nazwa, wzmacnia cały organizm a szczególnie Yang nerek. Rozgrzewa i pobudza pracę całego ciała. Quinoa ma najwięcej białka i  tłuszczu ze wszystkich zbóż, zawiera więcej wapnia niż mleko. Stanowi bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Doskonała dla wegetarian, odżywcza i wzmacniająca.

SKŁADNIKI:

1 szklanka  ugotowanej quinoa- gotujemy w proporcji 1:2  ( jak ryż, ale bardzo szybko się gotuje)

pęczek rzodkiewek

pęczek rukoli

garść orzechów nerkowca- uprażonych

3 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:

Quinoa wymieszaj z 1,5 łyżki oliwy

Rzodkiewki pokrój w półplasterki

Rukolę  porwij  lub pokrój nożem ceramicznym

Wymieszaj wszystkie składniki z orzeszkami i polej oliwą, dosól i dopieprz.

SMACZNEGO 🙂

 

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress