Home Jesień Zapiekanka z selera i szpinaku przekładana sosem z fasoli i pomidorów

Zapiekanka z selera i szpinaku przekładana sosem z fasoli i pomidorów

przez Elusia

Naszym bohaterem jest dzisiaj seler! Seler odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie . polepszając przy tym pracę nerek i serca. Seler koi stargane nerwy, a napar z nasion selera obniża skuteczne ciśnienie. Ba! ma dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy,  zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Bulwa i jasne liście mają niewiele beta-karotenu, ale już ciemnozielone łodygi naciowej odmiany znakomicie uzupełnią w naszym organizmie jego niedobory. Podobnie zresztą jak witaminy E, nazwanej witaminą młodości. Swą sławę zawdzięcza on też pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza.

Żeby nie było za mało- w czasach  Hipokratesa seler był stosowany jako środek uspokajający. Polecano go panom jako afrodyzjak. U Rzymian wizerunek naci selera występował na bitych monetach wymiennie z wawrzynem. Cóż za bohater! Taki sobie seler, a tyle właściwości 🙂

Seler oczyszcza organizm z toksyn, pobudza przemianą materii, usuwając przy tym szkodliwe produkty uboczne jak np. kwas moczowy,  lecząc nasze stawy.

Wg TMCH korzystnie wpływa na żołądek i śledzionę- trzustkę, uspokaja podrażnioną wątrobę, usuwa nadmiar wilgoci,oczyszcza krew, zmniejsza objawy wiatru tj. niepokój i zawroty głowy, wywołuje poty. Stosuje się go przy gorącej wątrobie i żołądku , różnych zapaleniach. Bogaty w krzem pomaga zregenerować stawy . Pomaga w leczeniu nadciśnienia.

SKŁADNIKI:

1.     2 szklanki ugotowanej fasoli jaś( musi być miękka)

2.     1 szklanka pomidorów pieczonych lub pulpy pomidorowej

3.     2 sztuki korzenia selera

4.    2 cebule czerwone

5.    4 ząbki czosnku

6.   1 łyżka masła ghee

7.    1 pęczek szpinaku

8.    100 gr sera koziego typu buncek lub inny, jaki lubisz

9.    skórka otarta z 1/2 cytryny

10.  sól i pieprz do smaku

11.  1/2 szklanki białego wina wytrawnego

12.   1 łyżeczka oregano


WYKONANIE :

1.     Pokrojoną w piórka cebulę  uduś na  1/2 łyżce ghee ),  pod koniec duszenia

dodaj  rozgnieciony  ( 2 ząbki) czosnek, oregano,  wino, pieczone pomidory lub pulpę pomidorową,  sól i pieprz do smaku  i gotuj lub upiecz w piekarniku   do zredukowania  płynu  do konsystencji sosu.

2.     Seler ugotuj  na parze, pokrój w cienkie plasterki

3.      Ugotowaną fasolę jaś zmiksuj z przygotowanymi pomidorami, dodaj  sól i pieprz do smaku

4.     Szpinak porwij na mniejsze kawałki

5.       Do 1/2 łyżki  rozgrzanego masła ghee wrzuć 2 ząbki  rozgniecionego czosnku, smaż przez chwilę i dodaj szpinak.  Smaż przez 3 minuty. Dopraw solą.

6.    W naczyniu żaroodpornym, posmarowanym tłuszczem, układaj warstwami- seler, sos z fasoli i pomidorów, szpinak i pokruszony ser kozi.

7.    Zapiekaj danie przez 1/2 godziny w tem. 170 stopni.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress