Home Jesień Dynia faszerowana komosą ryżową i selerem

Dynia faszerowana komosą ryżową i selerem

przez Elusia
Dynia faszerowana komosą ryżową i selerem

Dynie to moje ulubione warzywo, dodaję je do wielu dań, np. do owsianki, jaglanki, pierogów, ciast i babeczek, gotuję z nich zupy i faszeruję. Właśnie dziś przekazuję Wam genialny przepis,  gdzie seler, tak rzadko wykorzystywany w kuchni doskonale komponuje się z grzybkami i szpinakiem a orzechy laskowe są kropką nas i.

SKŁADNIKI:

Nieduża dynia hokaido

1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej ( quinoa)

1 pęczek szpinaku

1 średni seler

garść grzybów – malutkie opieńki – możesz pominąć, ale dodają smaku, ewentualnie inne grzyby, np pieczarki

1 garść orzechów laskowych uprażonych i utłuczonych w moździeżu

1 łyżka masła ghee

łyżka posiekanej pietruszki zielonej

  2  łyżeczki  ostrej musztardy

    sól i pieprz


WYKONANIE:

Dynię przekrój na pół, usuń nasiona i piecz do góry brzuszkiem w piekarniku – około 20 min, tem 170 stopni.

Wyjmij je z piekarnika i wystygnięte posmaruj  od środka musztardą.

Seler pokrój w kostkę, i uduś na ghee, dodaj pokrojone  grzybki, a gdy będą miękkie dodaj porwany lub pokrojony nożem ceramicznym szpinak, poczekaj aż odparuje płyn, posól i popieprz. Wszystko wymieszaj z quinoa.  Dodaj zieloną pietruszkę  i faszeruj dynie. Posyp je orzechami. Zapiekaj jeszcze 20 minut.

                                                                                   Podawaj z kiszoną kapustą

SMACZNEGO 🙂

 

zobacz moje inne przepisy

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress