Barszcz ukraiński to jedna z moich ulubionych zup. Połączenie słodkich buraków z cudownym jaśkiem daje uczucie pełni 🙂 Mój barszcz wzbogacam zakwasem buraczanym, który sama sporządzam. Niebawem też podam na niego przepis. Zakwas jest wspaniałym uzupełnieniem smaku w tej zupie.
Rośliny strączkowe zawsze budzą kontrowersję, zwłaszcza fasola jaś, która u wielu wywołuje nieprzyjemne uczucie przepełnienia, gazów i niestrawności. Ważnym elementem w przygotowaniu jest wcześniejsze zamoczenia ziarna, najlepiej na noc, oraz ugotowania go do miękkości- fasola ma rozpływać się w ustach. Do gotowania nie dodajemy soli ( dopiero pod koniec) ponieważ zatrzymuje ten proces. Dobrze jest dodać na początku gotowania wodorost kombu, który wspomaga trawienie. Fasola po ugotowaniu potrzebuje sporo soli, dzięki temu jest lepiej strawna. Fasolę należy przede wszystkim bardzo dokładnie przeżuwać .
Rośliny strączkowe wprowadzają równowagę u osób silnych i zdrowych a także u osób z nadwagą, objawami gorąca, wilgoci, takimi jak drożdżyca i obrzęki. W chinach uznaje się je za korzystne dla nerek, serca. W zależności od odmiany i koloru wszystkie fasole mają swoje przeznaczenie i działają korzystnie na określone grupy organów. Rośliny strączkowe zawierają nie tylko dużo białka, ale także tłuszcze i węglowodany. Są bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza i niektórych witamin z grupy B.