Home Jesień Barszcz czerwony na zakwasie z fasolką jaś

Barszcz czerwony na zakwasie z fasolką jaś

przez Elusia

Barszcz ukraiński to jedna z moich ulubionych zup. Połączenie słodkich buraków z cudownym jaśkiem daje uczucie pełni 🙂 Mój barszcz wzbogacam zakwasem buraczanym, który sama sporządzam. Niebawem też podam na niego przepis. Zakwas jest wspaniałym uzupełnieniem smaku w tej zupie.

Rośliny strączkowe zawsze budzą kontrowersję, zwłaszcza fasola jaś, która u wielu wywołuje nieprzyjemne uczucie przepełnienia, gazów i niestrawności. Ważnym elementem w przygotowaniu  jest wcześniejsze zamoczenia ziarna, najlepiej na noc, oraz ugotowania go do miękkości- fasola ma rozpływać się w ustach. Do gotowania nie dodajemy soli ( dopiero pod koniec) ponieważ zatrzymuje ten proces. Dobrze jest dodać na początku gotowania wodorost kombu, który wspomaga trawienie. Fasola po ugotowaniu potrzebuje sporo soli, dzięki temu jest lepiej strawna. Fasolę należy  przede wszystkim bardzo dokładnie przeżuwać .

Rośliny strączkowe wprowadzają równowagę u osób silnych i zdrowych a także u osób z nadwagą, objawami gorąca, wilgoci, takimi jak drożdżyca i obrzęki. W chinach uznaje się je za korzystne dla nerek, serca. W zależności od odmiany i koloru wszystkie fasole mają swoje przeznaczenie i działają korzystnie  na określone grupy organów.   Rośliny strączkowe zawierają nie tylko dużo białka, ale także tłuszcze i węglowodany. Są bogatym źródłem  potasu, wapnia, żelaza i niektórych witamin z grupy B.

Składniki:

1.    około 2 litry wrzącej  wody

2.    1  litr  zakwasu buraczanego ( jeżeli nie masz, dodaj 3/4 litra wody i 1/4 l wody z ogórków lub 1 l wody i kilka łyżek octu jabłkowego)

3.     3 buraki

4.     2-3 ziemniaki

5.     1 marchewka

6.    mała pietruszka

7.   kawałek selera

8.   około 10 cm pora ( może być zielona część)

9.   1/2 łyżki  masła ghee

10.   listek laurowy, 1/2 łyżeczki lubczyku, pieprz i sól do smaku

11.  1/2 łyżeczki zmielonych grzybów suszonych wraz z wodorostami ( opcjonalnie)

12.   2 szklanki ugotowanej fasoli jaś

13.   1/2 szklanki śmietany ( opcjonalnie)

14.  1/2 szklanki soku pomidorowego lub łyżka koncentratu

15. zielona pietruszka 


 

Wykonanie:  

1.   Warzywa pokrój w słupki, por w piórka, ziemniaki w kostkę

2.     Do rozgrzanego garnka dodaj ghee wrzuć pokrojoną marchewkę i por, mieszając podsmaż aż lekko zmiękną

3.   Zalej warzywa wrzątkiem i dodaj resztę pokrojonych warzyw oraz listek laurowy i lubczyk, gotuj do miękkości

4.    Dodaj do zupy zakwas, sok pomidorowy, ugotowaną fasolę, lubczyk i śmietanę rozprowadzoną w pół szklanki zupy, aby się nie zsiadła. Pamiętaj aby już nie doprowadzać do wrzenia zupy z zakwasem.

5.   Najlepiej smakuje po odstaniu, Nawet na drugi dzień.

SMACZNEGO 🙂

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress