Home Jesień Sałatka z komosy ryżowej i kukurydzy z prażonymi orzechami nerkowca

Sałatka z komosy ryżowej i kukurydzy z prażonymi orzechami nerkowca

przez Elusia

Kukurydza, bardzo ceniona przez Indian, zdobyła dziś rynek na całym świecie. Jest smaczna i pożywna, wykorzystywana na wiele sposobów. Niestety,  dzisiejsza pogoń za pieniądzem spowodowała, że kukurydza jest najbardziej- obok pomidorów i soi -zmodyfikowaną rośliną. Kupując ją warto więc zadbać o jej źródło. Wg TMC ma naturę neutralną i słodki smak, jest moczopędna i wzmacnia serce. Bardzo korzystnie działa na żołądek, poprawiając apetyt  regulując trawienie. Działa leczniczo na zęby i dziąsła. Pomaga przy dodaniu energii nerkom i wzmacnia funkcje seksualne.

Świeżą kukurydzę najczęściej gotuje się przez 10-15 minut gdyż gotowana dłużej może stwardnieć. Do sałatki możesz użyć kukurydzy gotowej, ze słoika lub świeżej ugotowanej i podzielonej na kawałki.

SKŁADNIKI:

jedna ugotowana kukurydza lub mały słoik gotowej

1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej

1 cebula czerwona

ukiszona papryka czerwona ( możesz zastąpić ogórkiem kiszonym lub świeżą papryką)

szczypta chili

pół łyżeczki nasion kolendry

łyżka  liści pietruszki

garść uprażonych orzechów nerkowca

sól i pieprz do smaku

3 łyżki oliwy z oliwek

skórka i sok z połówki cytryny

WYKONANIE:


Cebulę pokrój w piórka i posól, pognieć ją w ręku i odstaw aby zmiękła

Kolendrę upraż na suchej patelni i rozgnieć w moździerzu

Paprykę –  jeżeli jest w całości pokrój  w kostkę)

                                                                          Otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok

Olej wymieszaj z sokiem z cytryny

Kukurydzę podziel na małe kawałki

Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na godziną aby smaki się wymieszały

Smacznego 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress