A dziś z racji przepisu z przepyszną gruszką, trochę informacji o niej. Jak zapewne wiecie gruszki, te zimowe, świetnie się przechowują w spiżarniach a niektóre odmiany dojrzewają dopiero w grudniu.
Gruszka. Przesłodka, soczysta i przepyszna. To jeden z moich ulubionych owoców. Wg TMC – smak słodki i lekko kwaśny, szczególnie dobrze działa na płuca, usuwając z nich gorąco i nadmiar śluzu, uspokajając przy tym kaszel, nawilża je. Nawilża organizm i likwiduje suchość, gasi pragnienie przy problemach z gorącem. Dobrze radzi sobie przy leczeniu cukrzycy oraz zapaleniach pęcherza moczowego. Stosowana przy utracie głosu i zaparciach. Niestety gruszki nie są wskazane dla osób o słabym żołądku ( słaby ogień trawienny ) ani dla tych, którzy są wychłodzeni ( blady, nabrzmiały język i inne oznaki zimna. Nie należy ich spożywać w nadmiarze podczas ciąży.
Sałatka przepyszna, gdzie gruszka świetnie skomponowała się z kozią bryndzą i sezonowymi, świeżymi figami.