Home Dodatki Pasta z dyni i słonecznika

Pasta z dyni i słonecznika

przez Elusia

Dziś parę słów o nasionach słonecznika. Przede wszystkim pamiętajmy, że są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, to wielka zaleta ale i wada jeżeli chodzi o przechowywanie, ponieważ obrane nasiona szybko jełczeją. Obrane dobrze jest przechowywać w chłodnym miejscu a nawet uprażyć.

Wg TMC nasiona słonecznika mają smak słodki, naturę termiczną ogrzewającą i działają bardzo korzystnie na śledzionę- trzustkę. Skutecznie nawilżają jelita i są pomocne w leczeniu zaparć  związanych z suchością w organizmie.  Słonecznik wzmacnia energię Qi.

Pestki słonecznika skuteczne obniżają poziom cholesterolu we krwi, znalazły się więc na liście pokarmu w walce z miażdżycą. Są skarbnicą witaminy E, która przedłuża młodość i wzmacnia płodność. Cennym składnikiem ziaren są fitosterole które zapobiegają rozwojowi miażdżycy w naczyniach krwionośnych, wykazują działanie antyoksydacyjne i neutralizują wolne rodniki, w wyniku czego działają przeciwnowotworowa.

Spróbujcie moją ulubioną pastę z dyni i słonecznika, która smakuje nie tylko z chlebem, ale może być wykorzystywana do podnoszenia smaku porannym kaszom a rozrzedzona wodą stanowi pyszny sos do wielu kasz i strączkowych.  Również warzywa pokrojone w słupki surowe czy gotowane ucieszą się z takiego dipu 🙂

SKŁADNIKI:

1/2 szklanki  upieczonej i zmiksowanej dyni hokaido

1/2 szklanki uprażonego słonecznika

1 łyżeczka soku z imbiru ( imbir utrzeć na tarce i wycisnąć z niego sok)

szczypta papryki wędzonej

szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej

szczypta proszku papryczki chili ( w zależności od upodobań możesz zrobić bardziej ostrą pastę dodając więcej papryczki )

1 łyżka oliwy z oliwek dobrej jakości

1 łyżeczka soku z cytryny

sól do smaku

WYKONANIE:

Uprażone pestki słonecznika zmiksuj na proszek, dodaj dynię i resztę składników i zmiksuj do uzyskania pasty.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress