Home Jesień Jesienny makowiec z brązowym lukrem

Jesienny makowiec z brązowym lukrem

przez Elusia

To nie jest jeden z makowców, to mistrz makowców. Mokry farsz z maku rozpływa się w bardzo kruchym i chrupiącym cieście. Piekę go przy wyjątkowych okazjach, czyli na święta lub jesienne urodziny ( moje 🙂 Jak w tytule napisane, w                  makowcu jest brązowy cukier, jeden z najlepszych, jakie istnieją na rynku –  muscavado, fair trade.

Wytwarza się go na Filipinach i Barbadosie z trzciny cukrowej. Robi się to metodą tradycyjną, polegającą na odparowaniu wody z syropu z trzciny cukrowej. Syrop jest gotowany do zredukowania do 30 procent początkowej objętości a następnie wystawiony na słońce, wysychając  i krystalizując  się. Roztarty na kryształki, aromatyczny, wilgotny trafia na nasze stoły. Z informacji jakie posiadam cukier ten zawiera witaminy i minerały, dobrze wpływa na organizm i nie zaburza poziomu cukru we krwi. Ciastu nadaje nieco wilgoci, więc dobrze jest dodać trochę  więcej mąki, jeżeli ciasto ma być kruche, zróbcie to intuicyjnie.  Świetnie też spisuje się jako lukier, po za małym wyjątkiem, nie jest biały lecz brązowy.           Jednak pamiętajmy, że to jest jednak również cukier, i choćby ze względu na  ogromną ilość kalorii, należy go jeść z umiarem.

Do maku pewnie nikogo zachęcać nie muszę, myślę też, że przepis przyda się na święta, bo  bez makowca trudno je sobie wyobrazić ( przynajmniej tak jest w moim domu) Pod górą kalorii makowego ciasta 😉 znajdziemy też cenne skarby, bo mak to nie tylko dobre źródło błonnika, ale też składnica wielu witamin i minerałów. Przede wszystkim zawiera bardzo  dużo wapnia, budulca naszych kości. Po za tym mak reguluje pracę nerek i wątroby oraz przyspiesza gojenie się ran.

Mak zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie te z grupy omego – 6,  oraz roślinne fitosterole, wspomaga  pracę serca i zapobiega zmianom miażdżycowym . Poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci, dba o wzrok i podnosi odporność organizmu. Skuteczne zapobiega zaparciom, wzmacnia układ nerwowy i uniemożliwia gromadzeniu się wody w organizmie. No proszę, ile mamy powodów aby jeść mak! Może nie zawsze i nie koniecznie w makowcu, ale choćby w kaszach jako pożywny dodatek 🙂

Oto on ! Król  makowców, jegomość makowiec 🙂

Składniki:


Na ciasto:

     2, 1/2  szklanki mąki orkiszowej typ 700 ( plus minus, ale raczej plus)

          1 szklanka nierafinowanego cukru  muscavado

     1 jajko

         2  płaskie łyżeczki sody oczyszczonej lub dobrej jakości proszku do pieczenia

        1 kostka masła


 

    Na masę makową:

         0,5 kg maku namoczonego na noc w wodzie

          1 kostka masła

           5 jajek

           1 szklanka cukru nierafinowanego

         garść rodzynek

         garść migdałów zamoczonych na noc w wodzie i obranych ze skórki

          szczypta soli

            łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczy

szczypta soli 


 

Na lukier:

1 szklanka nierafinowanego cukru muscavado

3 łyżki wody ( plus minus, ale raczej plus)

kilka kropli soku z cytryny


 

Wykonanie:

1.      Mąkę wymieszaj z sodą,

2.     Posiekaj masło z mąką,  jajkiem i cukrem

3.    Zagnieć ciasto i umieść je w lodówce na 1/2 – 1 godzinę

4.    Mak odcedź i zmiel w maszynce 2 razy

5.   Żółtka utrzyj z cukrem

6.  Migdały obierz i pokrusz lub zmiksuj  tak, aby powstały małe kawałeczki

7.  Masło utrzyj, dodaj utarte żółtka z cukrem, rodzynki,  migdały i skórkę z pomarańczy, wymieszaj

8.  Białka ubij z solą

9.  Do masy masłowo- żółtkowej dodaj mak, utrzyj

10. Na koniec dodaj ubite białka bardzo wolno mieszając

11. Ciasto podziel na dwie części, jedną pokrusz ( jak na kruszonkę) na spód, wyłóż na to masę makową a następnie pokrusz

drugą część ciasta

12. Piecz 50 minut w temperaturze 170 stopni.

13. Cukier zmiksuj na puder.  Utrzyj cukier puder z wodą i sokiem z cytryny i posmaruj lukrem chłodne ciasto

ROZKOSZNEGO JEDZENIA 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress