Home Dodatki Wyśmienity dip do warzyw i pasta do chleba z selera i orzechów włoskich

Wyśmienity dip do warzyw i pasta do chleba z selera i orzechów włoskich

przez Elusia

Czego można spodziewać się, gdy systematycznie będziemy konsumowali orzechy włoskie? Otóż za sprawą wysokiej zawartości kwasów omego 3 łagodzą one stany zapalne i bóle. Wg TMC mają ogrzewającą naturę termiczną i słodki smak. Nawilżają płuca i jelita a nawet przynoszą ulgę podczas kaszlu i przy astmie. Dobrze działają na osoby z objawami zimna przy wodnistym śluzie. Odżywiają też nerki, nadnercza a przede wszystkim mózg. Świetnie wzbogacają spermę. Są bogatym źródłem białka oraz tłuszczów. Zalecane przy niedoborze Yang, czyli przy uczuciu zimna i bólu w plecach i kolanach. Doskonałe przy suchości organizmu i  zaparciach.

Jak wszystkie orzechy dodają siły i masy organizmowi. Osoby nadmiarowe, ociężałe, z oznakami wilgoci, obrzękami, nadwagą powinny ograniczyć spożywanie orzechów lub wyeliminować ( niestety ) je z diety.

Pamiętajmy też, że ze względu na dużą ilość tłuszczów orzechy  włoskie szybko jełczeją, należy je więc  kupować w skorupce i obierać samemu.  Wiem, jest to czasochłonne, sama tego doświadczam, ale nigdy nie kupuję orzechów  włoskich obranych, zresztą, co bym zrobiła z moimi z drzew w ogrodzie 😉 Po za tym wystarczy przecież kilka orzechów dziennie, a to nie zabiera dużo czasu, aby je obrać.

SKŁADNIKI:

1 nieduży seler  ugotowany na parze lub w zupie

2 garście uprażonych orzechów włoskich

2 łyżki oliwy

1 mała cebula czerwona

1/2 łyżeczki kminku

1 średni ogórek kiszony

sól, pieprz.


WYKONANIE:

Cebulę uduś na oliwie.

Kminek upraż na suchej patelni i utłucz w moździerzu.

Zmiksuj w blenderze uprażone orzechy, dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania gładkiej masy.

Podawaj jako dip do warzyw lub jako pastę do chleba.

SMACZNEGO 🙂

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress