Home Jesień Gulasz warzywny z komosą ryżową

Gulasz warzywny z komosą ryżową

przez Elusia

Quinoa, czyli komosa ryżowa uprawiana 6000 lat temu przez Inków, tak naprawdę nie jest wcale tak egzotyczna, jak sobie ją wyobrażamy. Otóż z powodzeniem może rosnąć w naszych ogrodach. Bez problemu rośnie na wyżynach andyjskich na wysokości 4000 m i tak surowy klimat oraz jałowe gleby absolutnie jej nie przeszkadzają. Zawiera natomiast skarbnicę aminokwasów i witamin  i skutecznie pomaga zachować równowagę kwasową w organizmie. Ponadto jest pomocna przy zwalczaniu grzybów przewodu pokarmowego, które, nie oszukujmy się, rozwijają się na potęgę przy nieprawidłowej diecie. Wzmacnia organizm pilnując prawidłowego poziomu cukru we krwi i cholesterolu. Komosa ryżowa radzi sobie również z migreną. Dziś polecam świetne połączenie gulaszu z papryki ( ostania z ogrodu, zebrana przed przymrozkami- ale mnie w tym roku zaskoczyła plonem), bakłażanem – moim ulubionym warzywem i cukinią. Wszystko to skąpane w pomidorach- jeśli nie zrobiliście sami słoików z pomidorami dodajcie pomidory ze słoika kupne lub pulpę pomidorową. No to do przepisu 🙂

SKŁADNIKI:

   2 szklanki ugotowanej quinoa- gotuj 1:2

2 nieduże cebule ( u mnie czerwone)

2 spore papryki czerwone ( u mnie były małe, więc dałam więcej, ale duże wystarczą dwie)

2 ząbki czosnku

1 bakłażan

2 małe cukinie

1 szklanka pomidorów pieczonych ( przepis TU ) lub jak pisałam wyżej pomidorów ze słoika lub pulpy pomodorowej

1 łyżka ghee lub 3 łyżki oliwy z oliwek

1 papryczka chili bez nasion

sól do smaku

1 łyżeczka miodu

łyżka posiekanej natki pietruszki lub 1 łyżeczka suszonej

         garść uprażonych i pokruszonych orzeszków pistacji

 


WYKONANIE:

Bakłażan pokrój w kostkę – około 1-1,5 cm i posól, odstaw na sicie i odczekaj 15 minut. Potem wygnieć.

Cebulę pokrój w kostkę i uduś na rozgrzanym tłuszczu, pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek i jeszcze chwilę podsmaż.

Do cebuli dodaj pokrojona w kostkę ( 1-1.5 cm )paprykę ,  drobno posiekaną papryczkę chili i smaż jeszcze 7 minut mieszając, potem przykryj i duś 20 minut.

Bakłażan usmaż na patelni aż się lekko przyrumieni, dodaj  pokrojone w kostkę cukinie i podsmaż jeszcze chwilę aż cukinia wyraźnie zmięknie.

Dodaj bakłażan z cukinią do papryki z cebulą, dodaj pomidory, miód, posól i duś danie przez kilka minut aż się dobrze przegryzie.

Posyp natką pietruszki i pistacjami.

Podawaj z komosą ryżową.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress