Home Jesień Quinoa z gruszka i pietruszka okraszone orzechami makadamia

Quinoa z gruszka i pietruszka okraszone orzechami makadamia

przez Elusia

Zapewniam Was, że quinoa to nie tylko ziarna, które można jeść na słono i w postaci kaszy. Otóż świetnie  też spisuje się w postaci papki, czyli rzadkiej porannej potrawce na słodko z gruszką i pietruszką na czele. I niech Was nie zraża korzeń pietruszki! On tylko podnosi smak gruszki :

SKŁADNIKI:

2/3 szklanki quinoa

3 szklanki wody

3 daktyle medjool ( lub inne)

3 gruszki

Pietruszka ugotowana na parze lub np. z wywaru z zupy

1/2 łyżeczki kardamonu ( zielone ziarna kardamonu mielę w młynku do kawy)

1/4 łyżeczki soli

10 orzechów makadamia uprażonych i pokruszonych


WYKONANIE:

Dwie gruszki obierz i pokrój w kostkę.

Quinoa ugotuj w wodzie z  pokrojoną gruszką, solą i drobno pokrojonymi daktylami.

Ugotowaną pietruszkę zmiksuj lub rozgnieć dobrze widelcem na papkę, dodaj do ugotowanej komosy ryżowej.

Dopraw danie kardamonem, wymieszaj i podawaj z pokrojoną w plastry lub kostkę gruszką i orzechami makadamia.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress