Home Jesień Weganski rosół z cieciorka i jarmużem

Weganski rosół z cieciorka i jarmużem

przez Elusia

Zachęcam Was do gotowania rosołu wegańskiego. Jest naprawdę pyszny i sycący, cały dom pachnie – rosołem, bo to warzywa korzeniowe gotujące się w zupie sprawiają, że unoszący się zapach pobudza kubki smakowe i aż chce się jeść. Jeżeli macie naprawdę dobrej jakości oliwę z oliwek, nic więcej nie trzeba, ona będzie kropką nad „i” – spróbujcie, siła jest w prostocie 🙂

SKŁADNIKI:

2 szklanki ugotowanej cieciorki

Kawałek selera, pietruszki, pora, kapusty

Dwie marchewki

5 liści jarmużu

3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości

listek laurowy

4 owoce ziela angielskiego

sól i pieprz do smaku

                                                        kilka ziaren : kozieradki, czarnuszki, 4 ziarna jałowca

                                                                                             woda 2,5 l


WYKONANIE:

Marchewkę pokrój w kostkę lub półksiężyce

Zalej przyprawy i  warzywa 2,5 l wody i gotuj aż będą miękkie

Jarmuż oddziel od gałązek i porwij na małe części

Wyjmij warzywa z zupy, pozostaw tylko marchew

Dodaj do zupy ugotowaną cieciorkę, jarmuż, posól i popieprz, zagotuj

Zdejmij z ognia i dodaj oliwę

SMACZNEGO 🙂

 

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress