Home Jesień Zrazy jęczmienne w sosie z topinamburu

Zrazy jęczmienne w sosie z topinamburu

przez Elusia

Topinambur zawsze budzi kontrowersję. A to nie ma go w sklepie, to fakt, nie jest tak popularny jak ziemniak, ale, gdy tych nie było jeszcze na rynku polskim, to topinambur grał pierwsze skrzypce. A to, że niesmaczny, a to, że go nie lubimy, a to, że po prostu, nie wiemy, co z nim zrobić. Na ogrodzie rośnie jak chwast, raz posadzony rozrasta się niczym perz 🙂 Zimuje w gruncie, można go podkradać do obiadu nawet zimą. Słonecznik bulwiasty, bo taka jest jego druga nazwa ma wiele zalet: leczy zaparcia, pobudza produkcję insuliny, zawiera inulinę, dzięki czemu zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę (korzystny w przypadku cukrzycy). Pomocny przy zaburzeniach trawiennych i sercowo naczyniowych. Odżywia płuca. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Bulwy topinamburu są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy. Nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu.

Topinambur idealnie współgra z kaszą jęczmienną i chrzanem, danie polecam z tłuczonymi ziemniakami i tartymi buraczkami z chrzanem. Pyyycha 😉

SKŁADNIKI:


Zrazy:


1 szklanka kaszy jęczmniennej

2 szklanki wody

20 dkg pieczarek- startych na tartce i uduszonych na łyżce oleju do odparowania płynu

1/2 szklanki płatków owsianych- zmielonych na mąkę w młynku

sól pieprz do smaku

1/2 łyżeczki majeranku

1 łyżeczka koperku ( suszonego)


Sos:


40 dkg bulw topinamburu

1 duża cebula ( u mnie czerwona)

1 łyżka ghee lub 3 łyżki oliwy

1 łyżka chrzanu

sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:


Kaszę wypłucz na sicie i ugotuj aż wypije całą wodę ( ja przed gotowaniem  moczę na noc kaszę)

Odłóż aż przestygnie, dodaj mąkę owsianą, sól, pieczarki,  pieprz i przyprawy, formuj zrazy wilgotnymi dłońmi i smaż z każdej strony na ghee lub oliwie aż się ładnie przyrumienią.

Topinambur pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Uduś cebulę aż będzie szklista na tłuszczu, dodaj topinambur i duś ( w razie potrzeby dodaj odrobinę wody) aż ten się rozpadnie. Dodaj chrzan, sól i pieprz. Reguluj sos, w zależności od upodobań, wodą.

              Podawaj zrazy na sosie z topinamburu z tłuczonymi ziemniakami i tartymi buraczkami z chrzanem.

SMACZNEGO 🙂

 

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress