Home Jesień Zapiekane ziemniaki z pastą z selera i orzechów włoskich okraszone czarną soczewicą

Zapiekane ziemniaki z pastą z selera i orzechów włoskich okraszone czarną soczewicą

przez Elusia

Kto lubi ziemniaki, mam dobrą wiadomość. Ziemniak neutralizuje kwasy w organizmie, co działa łagodząco w przypadku artretyzmu i reumatyzmu,  łagodzi zapalenia. Ziemniak zawiera duże ilości wapnia, harmonizuje żołądek, nawilża jelita, wzmacnia nerki oraz pozytywnie wpływa na śledzionę i trzustkę.   I ciekawostka: dwóch duńskich uczonych , zajmujących się badaniem żywności, w czasie II wojny światowej, przeprowadziło eksperyment. Jego celem było sprawdzenie wartości odżywczej ziemniaków. Badacze przez trzy lata żywili się wyłącznie ziemniakami ze skórką, zachowując dobry stan zdrowia! No cóż, jedzmy ziemniaki!

Składniki:


3 duże ziemniaki

1 średni seler

1/2 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy

1 garść orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni

1/2 łyżeczki kminku

1/2 łyżeczki curry

4 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

liście jarmużu

Wykonanie:


Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie wraz z selerem  przez 20 minut ( seler musi być miękki)

Pokrój ziemniaki  na  plastry, około 1,5 cm

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni, blachę posmaruj tłuszczem, ułóż plasterki ziemniaków i zapiecz je aż będą miękkie i lekko zrumienione ( około 20 minut)

Upraż kminek na suchej patelni i zmiksuj  go z  uprażonymi orzechami włoskimi,

Do zmiksowanych orzechów  dodaj seler, łyżkę oliwy  i zmiksuj razem masę. Jeżeli jest za sucha dodaj 2- 4 łyżki wody z gotowania selera. Posól i popieprz.

Ugotowaną soczewicę dopraw solą i curry.

Liście jarmużu wrzuć na minutę do wrzątku i przelej lodowatą wodą. Odsącz.

Wyłóż na ziemniaki  pastę z selera i orzechów, na wierzch ułóż soczewicę i zapiecz przez około 15 minut.

Udekoruj liśćmi jarmużu.

Na talerzu polej potrawę oliwą z oliwek.

SMACZNEGO 🙂

 

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress