Home Warzywa Małżeństwo doskonałe- truskawki i szparagi na surowo

Małżeństwo doskonałe- truskawki i szparagi na surowo

przez Elusia

Zawsze zachwycam się tymi długimi, czerwcowymi wieczorami. Tak żal pominąć każdą minutę, gdy gaśnie dzień. Najczęściej siedzę przed domem i słucham koncertów ptasich, które to nawzajem przekrzykują się w przepięknych melodiach. Patrzę na kwitnące kwiaty, obserwuję nadchodzący zmierzch, rozkoszuję się przyjemnym powiewem wiatru i ciepłym przepływem zachodzącego słońca… i nic mi do szczęścia więcej nie trzeba. Ach, chwilo, trwaj …

Specjalnie na Wasze życzenie surowe szparagi- małżeństwo truskawki ze szparagami to absolutny, kontrowersyjny i bardzo dobrany związek. Kto nie spróbował, niech nie mówi, że to dziwne połączenie !

SKŁADNIKI:


10 truskawek

6 sztuk szparagów, same główki, złap laskę szparagi obiema rękoma i przełam, zawsze łamie się tam, gdzie jest granica delikatnej części i tej mniej delikatnej.  Tę drugą możesz wrzucić do zupy.

3 duże liści sałaty liściastej

kilka liści rukoli

duża garść orzechów nerkowca

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytruny

1 łyżka sosu sojowego ( dobrej jakości)

woda


WYKONANIE:


Orzechy nerkowca zamocz w wodzie ( od 30 do 60 minut), odcedź.

Szparagi pokrój obieraczką do warzyw na wstążki ( grubsze  końcówki pozostałe po krojeniu  też użyj).  Wymieszaj oliwę, sok z cytryny i sos sojowy i zalej nim szparagi. Odłóż je na parę minut aż przesiąkną zalewą.

Sałatę porwij lub pokrój nożem ceramicznym.

Truskawki pokrój na ćwiartki.

Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj jako przekąskę, do kasz lub jako mało słodki deser.

SMACZNEGO 🙂

 

 

 

 

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress