Home Lato Wegańskie lody truskawkowe

Wegańskie lody truskawkowe

przez Elusia

Lody truskawkowe wegańskie robię od lat, ciągle je modyfikując. Możecie zrobić je wg przepisu i od razu podać, lub wstawić jeszcze do maszyny do lodów, lub bezpośrednio do zamrażarki. Aquafaba ( informacje TU) sprawia, że są puszyste i  lekkie  a banany je dosładzają. Aby były słodsze, bo wiadomo, lody kojarzą nam się ze słodyczą,  dodałam nierafinowany cukier ( informacje o cukrze nierafinowanym TU)  ale możecie go zastąpić innym, dowolnym słodzikiem, wg uznania.

Nawet nie macie pojęcia jak szybko trzeba działać, żeby sfotografować lody 😀 a przecież na fotki potrzebuję sporo czasu. Już myślałam, że Wam ich nie pokażę 😉

SKŁADNIKI:


550 g truskawek obranych, zamrożonych

3 banany

200 g wody z gotowanej cieciorki- gdy gotuję cieciorkę, zawsze na koniec wyparowuję wodę tak, by tylko przykrywała cieciorkę, wtedy doskonale się ubija, możesz też użyć gotowej ze słoika, to chyba jest akurat podana ilość.

4 łyżki nierafinowanego cukru lub innego słodzika ( może być syrop daktylowy, z agawy, miód)


WYKONANIE:


Ubij trzepaczką aqafabę ( tak jak białka) – o aquafabie TU

Zamrożone truskawki umieść w blenderze o dużej mocy i zmiksuj na  ” pył”

Dodaj do nich banany i cukier, zmiksuj ponownie, dobrze je wymieszaj

Powoli mieszając dodawaj aquafabę

Gotowe.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress