Home Jesień Pieczona dynia ze śliwką i czerwoną cebulą

Pieczona dynia ze śliwką i czerwoną cebulą

przez Elusia

Śliwki, ale takie prosto z drzewa, takie, które spadną, czekając na chętnego. Jest wyścig, kto pierwszy, mrówka, osa, czy ja. Słodziutkie, mięciutkie i nadzwyczaj soczyste. I co zadziwiające, jeśli znajdę uszkodzoną przez wyżej wymienione, te zawsze są najsłodsze i najbardziej soczyste, skąd one to wiedzą ?  Wiesz o czym mówię? Wiele osób mi mówi, że takich nie lubi, że najlepsze są twarde… mniej słodkie… i, nie rozumiem, czy tylko takie śliwki można kupić? Ja dziękuję, takich nie jadam, ale gustów ponoć się nie krytykuje. Wiem, że do takich pod drzewem nie każdy ma dostęp, ale popyt goni podaż, więc mamy na bazarach to, co mamy.

Śliwki fioletowe są lekko ochładzające, a żółte neutralne. Smak mają słodko-kwaśny. Zawierają dużą ilość pektyn, które  to skutecznie leczą zaparcia. Stosowane w przypadku chorób wątroby, jak marskość, powiększenie wątroby, nadmiaru gorąca w wątrobie. Bardzo dobrze wpływają na osoby, które z racji dolegliwości wątrobowych, mają zahamowania emocjonalne i  rozstroje nerwowe. Uspokoją też układ nerwowy, a to dzięki dużej zawartości witamin z grupy B. Koją serce. Można w nich znaleźć sporo przeciwutleniaczy, wspomaganymi przez wiele ważnych minerałów, takich jak żelazo, potas, magnez, wapń czy fosfor. Dieta bogata w śliwki chroni nas przed cukrzycą, zawałami czy nowotworami.

Z trawieniem śliwek mogą mieć problem osoby o słabym układzie trawiennym i z  wrzodami żołądka. Osoby mające problemy z wchłanianiem wapnia, również powinni z umiarem spożywać te owoce.

Dziś polecam dynię w cudownej okrasie, z dodatkiem słodko- kwaśnej śliwki, neutralizującej słodycz pieczonej cebuli i dyni.  Pychota 🙂

SKŁADNIKI:


1/2 dyni ( dynia dyni nie równa, u mnie średniej wielkości)

15 śliwek, wypestkowanych

1  duża cebula

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka miodu

4 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry

1/4 łyżeczki chili

1/2 łyżeczki soli

garść orzechów pistacjowych uprażonych ( lub innych)

garść liści rukoli lub sałaty, roszponki itp.

2 łyżki startego sera koziego ( twardego)- opcjonalnie


WYKONANIE;


Dynię pokrój w nieduże paski, cebulę w ósemki.

Czosnek rozgnieć w makutrze lub drobno posiekaj, dodaj do niego oliwę i wszystkie przyprawy, wymieszaj.

Ser, jeśli używasz, zetrzyj na tartce o grubych oczkach.

Wysmaruj kawałki dyni zaprawą, ułóż na blaszce, dodaj cebulę i połówki śliwek, posyp startym serem.

Zapiekaj w piekarniku-  około 40 minut, 170 stopni.

Posyp danie orzechami i zieleniną.

SMACZNEGO 🙂

PS. Orzechy zawsze prażę osobno, ponieważ są delikatne i szybko się przypalają.

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress