Home Jesień Bardzo czekoladowy tort orzechowy na gryce

Bardzo czekoladowy tort orzechowy na gryce

przez Elusia

Właściwie to miał być tort z kaszą jaglaną ale jak to w życiu bywa, twórczość jest  nieograniczona 🙂 Bo to było tak: powstawał w mojej głowie tort a gdy go zaczęłam przyrządzać to i obiad przy okazji się przypałętał. Na obiad gotowałam kaszę gryczaną i… eureka! Przecież kasza gryczana doskonale komponuje się z kakao! Dlaczego więc gotować dodatkowo jaglaną, skoro można wykorzystać gryczaną 🙂 No i tak powstał ten tort. Wierzcie mi, że watr jest grzechu. Ach, co też ja mówię, tutaj nie ma żadnego grzechu, same zdrowe produkty a kasza gryczana zupełnie nie wyczuwalna, podkreśla tylko super orzechowo- czekoladowy  smak. Koniecznie się skuście! Tort dla mojej córki na urodziny 🙂

SKŁADNIKI:

Na górną część tortu:

160 g orzechów laskowych uprażonych ( około 1 szklanka)

2 tabliczki gorzkiej czekolady ( ja użyłam czekoladę raw- surową, w której jest tylko kakao, masło kakaowe i syrop z agawy z dodatkiem waniliI – w tym jedna czekolada do polania górnej warstwy )

1 i 1/3 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej w proporcji 1: 1,5 szklanki wody

laska wanilii

4 daktyle świeże lub wcześniej namoczone suszone daktyle

1 gruszka

1/2 szklanki wody


Na spód tortu:

1 łyżka siemienia lnianego uprażonego

1,1/2 szklanki orzechów włoskich uprażonych

4 daktyle świeże lub suszone ( tym razem nie moczone)

 Dodatkowo:

garść orzechów laskowych  do przyozdobienia  tortu.

                                                                    Olej kokosowy do posmarowania tortownicy


 

WYKONANIE: 

 

Dolna warstwa:

Gruszkę obierz, podziel na cząstki i ugotuj w wodzie do miękkości.

Siemię lniane zmiksuj na proszek, odłóż trochę do obsypania tortownicy.

Orzechy włoskie zmiksuj, ale nie na proszek, dodaj do nich siemię lniane daktyle i zmiksuj wszystko do połączenia składników, tak aby daktyle zostały zmiksowane.

Tortownicę posmaruj olejem kokosowym, obsyp siemieniem i wyłóż zmiksowane orzechy z daktylami. Dobrze ubij.

 


Górna warstwa:

Orzechy laskowe zmiksuj na proszek, dodaj resztę składników wraz z ugotowaną gruszką  z wodą i miksuj wszystko na gładki krem.

Wyłóż masę na pierwszą warstwę.

Czekoladę rozpuść z łyżką wody , wymieszaj  i polej nią tort, udekoruj tort jak na zdjęciach lub wg własnego uznania i wstaw do lodówki do zastygnięcia czekolady 🙂

SMACZNEGO!

zobacz moje inne przepisy

2 komentarze

Marta 3 grudnia 2018 - 07:43

Kochana, ja przepadam na Twoim blogu. Bardzo madra i kreatywna z Ciebie Kobieta! Cos cudownego „poznawac” tak wspaniale osoby poprzez blogi i ledia spolecznosciowe. No wysciskalabym!

Reply
Elusia 4 grudnia 2018 - 17:34

Kochana, ja natomiast baardzo dziękuję za przemiły komentarz, bo przynajmniej wiem, że nie piszę do ściany i że czyta to tak życzliwa osoba jak TY 🙂

Reply

Skomentuj Marta Cancel

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress