Home Jesień Chałwa, czyli jak osłodzić sobie życie i o duchowości

Chałwa, czyli jak osłodzić sobie życie i o duchowości

przez Elusia

Duchowość, którą jeszcze do niedawna rozumieliśmy zupełnie odmiennie, dziś kruszeje i traci swoją powagę a nasze postrzeganie świata stało się w pewnym sensie pewnym chaosem, rozmytym tłem dla wiary, która staje się krucha i niepewna. Stare paradygmaty, które budowały nasze przekonania legają w gruzach i nic tak naprawdę nie jest w stanie już tego zatrzymać. Dawne realia wiary nie pasują do dzisiejszej rzeczywistości i są jakby ze snu, rozpadając się i nie dając posklejać w całość. Na tych starych podwalinach próbujemy budować nowy rodzaj świata. 

I tak naprawdę nie chodzi tu tylko o kwestie wiary, wiary w boga, czy uduchowienie, bo nawet  najśmielsi  ateiści wiedzą, że jest jednak jeszcze coś więcej niż samo istnienie materializmu, jest jednak coś jeszcze, niekoniecznie poprzez wyznawanie jakiejś wiary czy związanych z nią rytuałów. Każdy z nas przekracza przecież granice swojej rzeczywistości. A religia czy związane z nią rytuały tracąc na wartości tworzą podstawy do celebrowania życia, jako takiego, bo tak naprawdę całe nasze istnienie na tym świecie jest cudownym rytuałem i religią. A każdy dzień to obrządki naszej codzienności. 

 Jesteśmy przecież kontinuum ogromnego kosmosu, całości, niewyobrażalnej przestrzeni i wszystkich istot żyjących na tym świecie. Jesteśmy kroplą wszystkich kropel wody, częścią wszystkich części, zwierzęciem pośród całego świata zwierząt i drzewem, pośród wszelkich lasów planety. Nasza tożsamość łączy się z autentycznością całego świata a nasza świadomość tkwi w źródle jestestwa. 

Nasze emocje mają niepojętny związek z naturą, którą sami jesteśmy. Związani a zarazem rozdzieleni tworzymy jedną całość z całym wszechświatem. 

Chałwa to alternatywa dla łasuchów, najlepsza zrobiona własnoręcznie. Tylko dwa składniki wzmocnione solą i wanilią. Możesz dodać do niej kakao, wtedy będzie kakaowa. Pyszna, tłusta, stymulująca i zaspokajająca zmysły – gorąco polecam.

SKŁADNIKI:


500 g sezamu (  u mnie niełuskany, biały)

2 łyżki miodu ( mniej lub więcej, zależy jak słodka ma być chałwa, czyli wg gustu)

1- 2 laski wanilii

odrobina soli ( sól zawsze wzmacnia smak)

możesz dodać kakao- 1 łyżkę


WYKONANIE:


Sezam upraż na suchej patelni, mieszając ciągle, aż uwolni wspaniały zapach

Odstaw sezam i poczekaj aż ostygnie.

Miksuj, aż zamieni się w maślany, tłusty  krem, dodaj miód i ziarenka wanilii oraz sól. Wymieszaj.

Uformuj chałwę, ujarzmiając ją w naczyniu, umieść w lodówce. Poczekaj z dwie godziny i pałaszuj 🙂

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

2 komentarze

Sylwia 2 grudnia 2019 - 19:09

Świetnie ujęta w słowa ta duchowość, i do tego wspaniale dopełniona cudownie smakowitą chałwą… 🍮😋😍

Reply
Elusia 2 grudnia 2019 - 21:12

Dziękuje serdecznie Sylwio 🙂

Reply

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress