Home Jesień Czekoladowe trufle na zapiekanej gruszce

Czekoladowe trufle na zapiekanej gruszce

przez Elusia

Czekolada i gruszka to klasyk. Krem, który zrobiłam  do gruszki jest przyjemnie orzechowy, niezwykle chrupiący i kremowy zarazem. No… miód w gębie 😉 Spróbujcie 🙂

SKŁADNIKI: 

6 gruszek

3/4 szklanki uprażonych orzechów laskowych

1/3 tabliczki gorzkiej, dobrej jakości czekolady

3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( ugotowanej  w proporcji 1:3 porcji wody)

1/3 szklanki wody ( w zależności od gęstości kaszy więcej wody lub mniej)

4 świeże daktyle  ( lub suszone zamoczone przez godzinę w wodzie)

laska wanilii- wydrąż nasiona a laskę użyj np. do gotowania owsianki

1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego 

dodatkowo utłuczone  orzechy laskowe i starta czekolada do posypania gotowych gruszek


 

WYKONANIE:

1.    Gruszki przekrój na pół, wydrąż z nich gniazda nasienne małą łyżeczką i upiecz przez 15 minut w piekarniku – 170 stopni

2.    Orzechy zmiksuj, ale nie na proszek, tak, aby drobniutkie kawałeczki chrupały pod zębami, czekoladę  utrzyj na tartce o grubych oczkach

3.   Do ugotowanej kaszy dodaj jedną gruszkę i resztę składników, zmiksuj na krem, reguluj gęstość kremu wodą,  i odłóż do lodówki na 1/2- 1 godzinę

4.    Formuj kulki z kremu i nakładaj na upieczone i przestygnięte gruszki

5.   Posyp gotowe trufle z gruszką  utłuczonymi orzechami i startą czekoladą

SMACZNEGO 🙂

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress